Wykonanie
Kotlety ziemniaczane to dobry pomysł na wykorzystanie puree ziemniaczanego, które zostało nam z dnia poprzedniego. Do
ziemniaków dodałam jeszcze puree z pieczonej dyni oraz
pietruszkę.Takie kotlety mogą stanowić samodzielne danie, albo dodatek do
mięsa.Składniki :ok 250 g upieczonej dyniok 250 g ugotowanych
ziemniaków1
jajkopęczek
natki pietruszkisól,
pieprz2 ząbki
czosnkubułka tarta (do obtoczenia)
olej do smażenia8 dużych
pieczarek1/2 opakowania
mrożonego szpinaku3 ząbki
czosnku2
szalotki1/4 szklanki
startego sera grana padanosól,
pieprzKotlety ziemniaczano
dynioweDo puree ziemniaczanego dodajemy puree z pieczonej dyni.
Dynię przygotowujemy tak samo jak do - kremu z dyni z
mleczkiem kokosowym i
chilli (
dynię obieramy i kroimy na kawałki, a następnie rozkładamy ją na blasze do pieczenia, polewamy 2-3 łyżkami
oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz doprawiamy
solą i
pieprzem. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok 20 minut (do momentu aż
dynia będzie miękka). Następnie miksujemy, aż otrzymamy puree). Dodajemy
jajko,
natkę pietruszki,
przyprawy. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na złoty kolor.
Pieczarki faszerowane
szpinakiemSzpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku.
Cebulę kroimy i szklimy ją na patelni. Drobno posiekany
czosnek dodajemy razem ze
szpinakiem do
cebuli. Przyprawiamy
solą i
pieprzem, posypujemy
serem grana padano.
Pieczarki myjemy, osuszamy i odcinamy nóżki. Faszerujemy je masą
szpinakową i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.
