Wykonanie

A oto i ona Gwiezdna Babka Serowa. Mięciutka, pachnąca i po prostu pyszna. Muszę Wam się przyznać, że to moje drugie podejście do niej, ponieważ za pierwszym wyszedł zakalec, ale cóż, teraz to już perfekt. Sowo strzeż się nadchodzę :) Ale tak poważnie. Dawno nie piekłam i naszło mnie na babkę, za oknem poprószył śnieg, zrobiło się chłodno, najwyższy czas by zasiąść przy kominku z
ciastem i
kubkiem kakao. Babka serowa jest do tego idealna.Potrzeba nam :200 g
białego sera2 spore
jajka2 szklanki
mąkiPołowa szklanki
cukruPołowa szklanki
mleka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPół kostki Kasi lub innej
margaryny ok 120 g
Olejek pomarańczowy bądź
cytrynowy....
Bułka tartaCzekolada 100 g
Masło 50 g chyba że ktoś oblać chcę całą babkę wtedy podwajamy.(dla leniuchów: polewa z
czekolady deserowej).Gwiazdki lub inne ozdoby do dekoracji.No i jedziemy:
Cukier ucieramy z
jajkami i
margaryną do uzyskania jednolitej masy.
Ser przeciskamy przez praskę lub traktujemy w jakimś malakserze bądź innym wynalazku na gładko. Gdy mamy gotową masę
cukrowo-jajeczno-
margarynową dodajemy
mleko. Chwilę miksujemy dodajemy po trochu przesianej
mąki i
proszku do pieczenia oraz partiami
ser. Na koniec wlewamy olejek, ja osobiście do tej babki wole
pomarańczowy, bo dodaje lekkiej
słodyczy. Miksujemy wszystko do momentu aż masa będzie dość pulchna. Przekłądamy do wysmarowanej
masłem i
bułką tartą blaszki i pieczemy 50 min w temperaturze 180 stopni. Nie należy upychać ciasta bo wyjdzie zakalec :) Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy babkę i dajemy jej ostygnąć. W
miedzy czasie przygotowujemy polewę. 50g
masła rozpuszczamy na parze dodajemy do tego
czekoladę, mieszam do rozpuszczenia. Gotową polewą oblewamy ciacho, na koniec garstka np gwiazdek do dekoracji i Voilà - Baba serowa i niesamowity zapach w domu gotowe ...Smacznego Kochani.Specjalnie dla Marty: