Wykonanie
Chyba nie opowiadałam Wam jeszcze o pomyśle na grillowaną kanapkę, tak sycącą,że może być obiadem. Z racji tego,że na kebab mogą
mieć ochotę także osoby niejedzące
mięs innych niż rybie, postawiłam właśnie na takie połączenie,
morszczuk, warzywa i sosy!Zapraszam po szybki przepis! :)Przepis:
morszczuk (wędzony,gotowany)
sałataogórek zielony
cebulakukurydzasos czosnkowybułka do grillowania (tutaj
grahamka)
Bułkę przecinamy wzdłuż, i wsadzamy do...tostera z wersją grill (zwyczajnie z wymienialnymi wsadami opiekającymi), jeśli macie dostęp do grilla, to
czemu nie?!
Bułkę smarujemy sosem, i układamy kolejno
sałatę,
ogórka,
kukurydzę,
cebulę i
rybę. I gotowe!Uwagi: Nie opisywałam gramatur w tym przepisie, ponieważ każdy sam zdecyduje ile pomieści jego kanapka.Jednak wyliczenie kaloryczności porcji opiera się o to, co jest na zdjęciu :
bułka (100g),
ryba (80-90 g),
sałata (10 g),
kukurydza (40 g),
cebula (20 g),
ogórek (25 g)
Wartość kaloryczna dla jednej kanapki:Energia: 520 kcal (bez sosu 340 kcal)Węglowodany: 60 , 8 g
Białko: 22,9 gTłuszcze: bez sosu 4 , 2 g / 23 , 6 g sos zrobił swoje...Błonnik: 6 , 9 gKażdy chudszy zamiennik sosu (czyli bez
majonezu,tłustych
śmietan), to mniejsza zawartość tłuszczu w kanapce. Dobrze sprawdzi się niezastąpiony
keczup.Wskazówki:Jeśli
morszczuk jest gotowany, dobrze przyprawić go
pieprzem cytrynowym i
curry. Będzie bardziej wyraźny. W dodatku, gdy zrezygnujecie z
sosów, będzie nadal smaczny a nie jałowy.Smacznego!