Wykonanie

Super pomysł na grilla, pyszne i chrupiące szaszłyki z
mięsa wieprzowego i nie tylko, podane z duszonymi
ziemniakami z
pieczarkami, oprószone świeżymi
ziołami. Jest to fajny posiłek na kolację przy grillu w gronie rodziny czy znajomych. Na grilla przygotowałam szaszłyki z
wieprzowiny,
wędzonego boczku i
gruszki! Dała tak niepowtarzalny aromat i smak. Goście byli bardzo zadowoleni!Polecam!

Duszone ziemniaczki, często nazywane "kociołkiem", od sposobu ich przygotowania, uwielbiają chyba wszyscy.
Młode ziemniaczki duszone na
maśle, z dodatkiem
czosnku i
cebulki, aromatycznych
pieczarek. Wszystko oprószone
solą morską i świeżym
oregano. Super pomysł na weekendowy obiad!

SKŁADNIKI NA
ZIEMNIAKI ALA KOCIOŁEK:- 1,5 kg
młodych ziemniaków (koloru żółtego)-
czosnek świeży- 1/3 kostki
masła- 500 g
pieczarek-
szalotka-
sól morska- świeże
oreganoW dużym garnku z grubym dnem, rozpuść
masło, dodaj
czosnek,
szalotkę, pokrojone w grube plastry
ziemniaki i
pieczarki. Przykryj pokrywką i duś około 45 minut. Co jakiś czas mieszaj w rondlu aby się nic nie przypaliło. Dopraw
solą i
pieprzem. Na talerzu świeżym
oregano. To danie nie potrzebuje niczego więcej, przekonasz się sam.SZASZŁYKI:- 1 kg
mięsa wieprzowego ja użyłam
łopatki-
boczek wędzony, 3 grube plastry (wybierz w sklepie taki z jak najmniejszą ilością tłuszczu)- 2
gruszki klopsy-
przyprawy do mięsa wieprzowego (+kmin, +kilka roztartych w dłoni ziaren różowego
pieprzu, +odrobina
majeranku)-
olejMięso kroimy w pożądane kawałki, zasypujemy
mieszanką przypraw i polewamy
olejem. Wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.Na szpadkach nadziewamy na przemian,
mięso,
gruszkę i
boczek, w proporcjach jakich lubicie.Pieczemy na grillu na złoty kolor.Podajemy z gorącymi ziemniaczkami!

Smacznego!Zapraszam na Facebooka SmykW kuchni i na mój profil na Instagramie Smyk_W_Kuchni (#smykwkuchni).Buźka!