Wykonanie
Kto nie lubi pieczonych ziemniaczków?Wszyscy lubią :)A wersji szwedzkiej i z dodatkiem
żółtego sera są po prostu wyśmienite :)Ilość składników dopasowujemy do ilości
ziemniaków- możemy też użyć ulubionych przypraw. Możemy też zrezygnować z
sera :)

SKŁADNIKIkilka średniej wielkości
ziemniakówczosnek pokrojony w plasterki
oliwa z oliwekroztopione
masłokilka plasterków
sera (ok 1/2-1/3 plasterka na sztukę
ziemniaka) lub tarty
sersól morskapieprzmajeranek,
oreganoPRZYGOTOWANIE
Ziemniaki obieramy i nacinamy w cieniutkie plasterki na drewnianej łyżce - dzięki temu nie przekroimy przypadkowo
ziemniaka do końca. Myjemy
ziemniaki (by wypłukać
skrobię, aby się nie sklejały) i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Do każdego wkładamy około 5 plasterków
czosnku pomiędzy plastry
ziemniaka. Przy pomocy pędzelka smarujemy
ziemniaki oliwą - tak by powchodziła do środka. Przyprawiamy
solą,
pieprzem,
oregano i
majerankiem.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni - pod przykryciem na 25 minut. Polewamy małą ilością
masła i pieczemy kolejne 20 minut - już bez przykrycia.

Na koniec dodajemy
ser i zapiekamy jeszcze 5 minut. Smacznego :)


P.S. Wykonanie i zdjęcia - mój Mąż :)