Wykonanie
Uwielbiam różnosmakowe
torty. Ten łączy w sobie smak kajmaku,
chałwy, masy z
serka mascarpone, oraz
orzecha,
maku i
biszkoptu. Połączenie bajkowe. Smak nieziemski. Gdy podałam go na swoich osiemnastych urodzinach usłyszałam, że smakuje jak z dobrej
cukierni. Szczerze polecam !Przepis:Blaty:1.
Biszkoptowy:* 6
jajek* 1 szkl
mąki* 1 szkl
cukru* 2 łyżeczki
proszku do pieczenia2. Makowy:* 6
jajek* 1,5 szkl
cukru* 2 szkl
maku* 2 łyżki
bułki tartej* 2 łyżki
mąki pszennej* 2 łyżeczki
proszku do pieczenia3.
Orzechowy:* 35 dkg
orzechów włoskich siekanych* 1 łyżka
miodu sztucznego* 5
białek* 20 dkg
cukru* 1 łyżka
mąki ziemniaczanej* 1 łyżka
mąki pszennej* 1 łyżka
proszku do pieczeniaMasy:4. Kajmakowa:* 1 puszka masy kajmakowej* 1 kostka
masła roślinnego* 0,5 kostki
masła extra o wysokiej zawartości tłuszczu (3/4)5. Masa chałwowa* 3
jajka* 1 szkl
cukru* 1 kotka
masła roślinnego* 0,5 kostki
masła extra o wysokiej zawartości tłuszczu* 20 dkg
chałwy6. Masa serowa:* 250 g
śmietany 30%* 250 g
serka mascarpone* 50 g
cukruSkładniki dodatkowe:* 2x
powidła śliwkowe*
płatki cukrowe* 2x
limonka1. Wyrabiamy
biszkopt wg. swojego sprawdzonego przepisu bądź z przepisu bazowego z tego bloga.2.
Mak sparzyć i ostudzić, przekręcić przez maszynkę.
Białka ubić z
cukrem, dodać
mak.
Żółtka rozmieszać z
proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Dołączyć resztę składników i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 stopni przez ok 45-50 min.3.
Białka ubić z
cukrem. Dodać posiekane
orzechy i resztę składników. Delikatnie wymieszać i piec w temp. 180 stopni ponad pół godziny.4. Tłuszcz rozetrzeć na puszysty krem. Dodać kajmak i dokładnie połączyć.5.
Jajka ubić na parze z
cukrem aż powstanie krem o konsystencji budyniu. Ostudzić. Tłuszcz rozetrzeć na gładki krem i połączyć z ubitymi
jajkami. Pod koniec pokruszyć
chałwę i rozetrzeć z otrzymaną masą tak, by nie było grudek.6. Dobrze schłodzoną
śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier. Dodajemy
serek mascarpone i miksujemy, ale bardzo krótko. Wszystkie składniki na tą masę muszą być dobrze schłodzone. (przepis na tę masę pochodzi z bloga cupcakefactory.pl)Wyciskamy do szklanki
sok z limonki, dodajemy lekko ciepłej
wody do połowy kubka i słodzimy. Takim ponczem nasączamy blaty
biszkoptowe. Każdy blat smarujemy powidłami zanim wyłożymy odpowiednią masę. Kolejność mas i blatów wg uznania. :) U mnie wygląda to tak:1. Blat
biszkoptowy2. Masa chałwowa3. Blat makowy4. Masa chałwowa5. Blat
orzechowy6. Masa kajmakowa7. Blat makowy8. Masa kajmakowa9. Blat
biszkoptowy10. Masa
mascarpone do obłożenia
tortuMoja dekoracja nie była zbyt ambitna, ale musiałam coś wymyślić na ostatnią chwilę, bo o tym kompletnie zapomniałam podczas przedimprezowych zakupów :) !Tort jest bardzo bogaty, więc pasuje na większe uroczystości i okazje takie jak właśnie urodziny :)