Wykonanie
Lubię orzeźwiające smaki. To połączenie
czekolady i
mięty jest genialne !
Ciastka delicje są dodane tylko dlatego, że w oryginalnym przepisie były obecne, ale ten składnik można pominąć, jednak uprzedzam, delicja miętowa bez delicji
traci smak delicji. Próbujcie, warto !Przepis:Ciasto (znajdziesz tutaj)* 4
jajka* 250 g
margaryny* 1 szklanka
cukru* 2 łyżki ciemnego
kakao* pół tabliczki
czekolady gorzkiej*
cukier waniliowy* 1,5 szklanki
mąki pszennej* 2 łyżeczki
proszku do pieczenia* 5 łyżek przegotowanej
wodyMasa miętowa:* 50 dkg
serka homogenizowanego śmietankowego* 2
galaretki jabłkowo -
miętowe (firmy Wodzisław dostępne w marketach Kaufland)* 90g
cukierków miętowychDodatkowo:* 2 opakowania delicji* ok. 40 talarków
miętowych w
czekoladzie* 1
czekolada mleczna* 4 łyżki
mlekaMargarynę roztopić i rozpuścić w niej
cukry,
czekoladę i
kakao. Dolać 5 łyżek przegotowanej, ostudzonej
wody i wystudzić. Dodać
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
żółtka i dokładnie wymieszać.
Białka z odrobiną
soli ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w
czekoladową masę. Piec w temp. ok. 170-180 stopni przez średnio pół godziny. Wyjąć, gdy brzegi
biszkopta będą odchodziły od blaszki.
Serki bardzo mocno schłodzić.
Cukierki miętowe rozgnieść na pył i rozpuścić w 50-80 ml
wody (można troszkę więcej, chodzi o to, by
galaretki nie były zbyt rozwodnione). Zagotować ok 300 ml
wody i dodać do niej
syrop miętowy oraz 2
galaretki. Rozpuścić wszystko dokładnie w wodzie i pozostawić do stężenia. Gdy
galaretki zaczną stygnąć i robić się gęste, miksujemy schłodzone
serki homogenizowane i dodajemy do nich
galaretki. Masa może być nieco rozwodniona gdy dodamy za dużo
wody. Wtedy wystarczy ją dobrze schłodzić miksując co jakiś czas by nie zrobiły się grudki.Ciasto przekrawamy, wykładamy 1/3 masy, układamy talarki
miętowe, wykładamy kolejne 1/3 masy, układamy delicje, wykładamy resztę masy a na to wierzch
biszkopta. Polewamy rozpuszczoną w
mleku czekoladą.Czekam na propozycje nagród w kolejnym rozdaniu. :)