Wykonanie
Serniki to moja pięta achillesowa. Przyznam szczerze, że zmagam się z fatum opadłych, niedopieczony, spalonych, zakalcowatych serników od początku mojej kulinarnej przygody. Z zazdrością patrzyłam na przepięknie wyrośnięte, puszyste i smakowite serniki. Nie poddawałam się i z
uporem maniaka serwowałam rodzinie i przyjaciołom serniki do kitu. Aż tu nagle, udało się. Jest pyszny, jest lekki jak chmurka, wilgotny, kremowy, nie za słodki i jest mój. Co więcej nie wymaga dodatku
masła, ani długiego ucierania. Można by rzecz cudowny sernik ekspres o smaku
chałwy (bo ostatnio tylko
chałwa za mną chodzi) z cudownie ciągnąca się polewa karmelowa. Zapraszam. A i jak już mi wyszło to teraz
będę serwować sernik przynajmniej raz w tygodniu.

Składniki:450 g
twarogu dwukrotnie zmielonego1/2 szklanki
cukru2
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej100 ml
śmietany kremówki200 g
chałwy sezamowej4 łyżki
cukru4 łyżki kremówki1 łyżeczka
masła2 łyżki
wody2 łyżki
sezamu
Przepis:- Do miski wkładamy
ser,
cukier,
jajka,
mąki,
proszek do pieczenia i dolewamy 100 ml kremówki. Wszystko razem mieszamy na najniższych obrotach miksera przez 5 minut. Na koniec wkruszamy
chałwę i jeszcze raz mieszamy. Wlewamy na tortownicę o średnicy 20 cm.- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150 C, na dolną półkę układamy naczynie wypełnione
wodą, na środkową układamy tortownicę z sernikiem. Pieczemy przez 50 minut, wyłączamy piekarnik. Lekko uchylamy drzwiczki i studzimy sernik.- Do rondelka wsypujemy 4 łyżki
cukru i wlewamy 2 łyżki
wody. Na niewielkim ogniu podgrzewamy
cukier, aby uzyskał jasnobrązową barwę i płynną konsystencję.- Lekko podgrzewamy 4 łyżki kremówki z 1 łyżeczką
masła. Kiedy
cukier staje się brązowy przelewamy kremówkę z
masłem do
cukru, cały czas mieszają. Chwilkę zagotowujemy i wyłączamy gaz.- Na suchej patelni lekko prażymy ziarna
sezamu.- Na wystudzony sernik wylewamy jeszcze ciepłą polewę i posypujemy prażonym
sezamem. Wstawiamy na chwilę do lodówki.Smacznego :)