ßßß Cookit - przepis na sernik chałwowy

sernik chałwowy

nazwa

Wykonanie

sernik chałwowy na sezamowym spodzie
Lubię chałwę, o, tak, lubię :). Jakiś czas temu naszło mnie na krem chałwowy [wykorzystany do angel food cake tutaj ], ale to za mało, chciałem jeszcze jakoś wykorzystać chałwę, połączyć z czymś jej smak. Przyszedł mi do głowy sernik, bo sernik to takie uniwersalne ciasto, do którego można dodawać przeróżne smaki. Poszperałem w internecie i znalazłem przepis, na którym nieco się wzorowałem [ tutaj ], a nieco pozmieniałem, by stworzyć poniższy sernik chałwowy ze śmietanową pianką.
Składniki na masę serową
[składniki powinny być w temperaturze pokojowej]:
400 g chałwy waniliowej
100-150 ml śmietanki kremówki 30%
750 g zmielonego twarogu
250 g mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru [opcjonalnie, jeśli potrzeba]
5 jajek na kruchy spód:
120 g masła
250 g mąki pszennej
2-3 łyżki śmietany
ok. 90 g sezamków na wierz [śmietanowa pianka]:
ok. 200 g gęstej śmietany 12% lub 18%.
1 łyżka cukru wanilinowego
Spód:
Mąkę zmiksować z sezamkami (sezamki można też drobno pokruszyć i wymieszać z mąką). Dodać pokrojone w kostkę masło oraz śmietanę. Zagnieść ciasto. Ciastem wykleić wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy.
Masa serowa:
Chałwę pokruszyć do garnka, zalać śmietanką i podgrzać do rozpuszczenia się chałwy, mieszając co jakiś czas, aby chałwa się nie przypaliła. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Twaróg zmiksować z serkiem mascarpone. Dodać cukier [tylko jeśli ser był kwaskowaty; można też dodać cukier na koniec, jeśli uznamy, ze masa serowa jest za mało słodka] i mąkę ziemniaczaną a następnie kolejno wmiksowywać po jednym jajku. Na koniec dodać przygotowaną wcześniej masę chłwową i zmiksować do połączenia się składników.
Masę wylać na sezamowy spód. Piec w 175°C przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez 90 min. Sernik można ustawić na kratce, a pod nią umieścić wrzącą wodę.
Wierzch:
Śmietanę wymieszać z cukrem wanilinowym. Wylać na upieczony sernik i włożyć z powrotem do piekarnika (120°C) jeszcze na 15 minut.
Sernik studzić w uchylonym piekarniku, stopniowo otwierając drzwiczki coraz szerzej. Po całkowitym wystudzeniu schować sernik na noc do lodówki (bez przykrycia).
Źródło:http://naokonajezyk.blogspot.com/2015/03/sernik-chawowy.html