Wykonanie
Tylko wyobraźnia mnie ogranicza... :DSkładniki: (ok. 10
bułek)- 2,5 szklanki
mąki pszennej + 1 łyżka do rozrobienia
drożdży- 2,5 dkg
drożdży (u mnie prasowane)- 3/4 szklanki ciepłej
wody + trochę do rozrobienia
drożdży- 5 łyżek
oleju rzepakowego- 1/2 puszki
pomidorów krojonych- 2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego- 2 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku- 3 łyżeczki
cukru-
pieprz i
sól do smaku- 10 - 15
oliwek-
wędlina (jaką macie w domu)-
żółty ser ok. 15dkg- 1/2 średniej
cebuliWykonanie:
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać
mąkę oraz 1 łyżeczkę
cukru. Dodać tyle
wody, aby zakryła całość. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wystartowania.Pokroić
cebulę w piórka,
wędlinę oraz
oliwki w kostkę.
Ser zetrzeć na tarce.W małym garnku zagotować
pomidory z puszki. Dodać koncentrat,
cukier,
paprykę oraz doprawić
solą i
pieprzem. Gotować ok. 10 minut na średnim ogniu.W dużej misce wymieszać
mąkę z
solą (można dodać suszoną
bazylię,
oregano,
paprykę w proszku etc.) Dodać
drożdże,
wodę oraz
olej. Zagnieść ciasto ( ma być sprężyste i nie kleić się do ręki). Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 20-30 minut.Stolnicę posypać
mąką, wyłożyć ciasto, rozwałkować na ok. 0,5 cm prostokątny placek. Wierzch posmarować
sosem pomidorowym, wyłożyć
wędlinę,
cebulę,
oliwki oraz
ser. Całość zwinąć w rulon. Pokroić na ok. 10 równych części. Każdą z nich lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na 10 minut do wyrośnięcia. Piec w 190 °C z włączonym termoobiegiem przez 15 minut.Gotowe. Smacznego.