Wykonanie
Lubicie zapiekanki ? To bardzo proste i szybkie danie, które wcale nie musi kojarzyć się z
barami szybkiej obsługi i zwykle niezdrowym fast-food’owym jedzeniem. Jeszcze przed wyjazdem postanowiłam właśnie je przyrządzić, a żeby miały w sobie polski akcent wybrałam
kurki jako główny dodatek. Do tego świeże liście
szpinaku lekko podsmażone na koniec z
grzybami oraz
suszone pomidory, które świetnie smakują w połączeniu z tym duetem. Jako podstawę, czyli bagietkę/bułkę polecam wybrać
pełnoziarniste pieczywo – zdrowsze i bardziej wartościowe, ja wybrałam
bułkę orkiszową . Jest kupna (z sprawdzonej piekarni), ale zawsze można też upiec domowe, nawet bezglutenowe, co szczerze polecam i sama mam zamiar spróbować.
Płatki drożdżowe świetnie sprawdzą się jako zamiennik
sera.

orkiszowa zapiekanka z
kurkami,
szpinakiem i
suszonymi pomidorami podana z
płatkami drożdżowymi oraz
pestkami dynibaked spelt baguette with chanterelles, spinach and sun-dried tomatoes served with yeast flakes and pumpkin seedsSkładniki:średniej wielkości
bułka (tu: orkiszowa, podłużna)

ok.100g
kurek1/2
cebuliząbek
czosnkułyżka suszonych
płatków pomidorowych (lub 2-3
suszone pomidory)spora garść
świeżego szpinakupieprz,
sól morskasłodka wędzona
papryka,
kminek, mielona
kolendraNa patelni podsmażyć posiekaną
cebulę oraz
czosnek. Następnie dodać dokładnie oczyszczone i pokrojone
kurki. Smażyć aż
woda wyparuje. Na koniec dodać
suszone pomidory oraz
przyprawy i
szpinak. Chwilę podsmażyć, a po czasie przełożyć na przekrojoną na pół bułkę/bagietkę. Zapiekać w 180 stopniach Celsjusza ok. 20-30 min. Na koniec posypać
płatkami drożdżowymi oraz
pestkami dyni. Smacznego!Pożegnania nie są przyjemne, ale też nie są to pożegnania na całe życie co trzyma mnie teraz w dobrym humorze… jestem tutaj i zaczynam działać! Jedząc pierwsze śniadanie w Anglii (kokosowa owsianka ‚wielozbożowa’, polskie
brzoskwinie,
morele i
borówki! <3) oglądam cudowny filmik Ewy, czuję się jakbym była w tej chwili z
Wami
Miłego dnia!
