Wykonanie
18 sierpnia 2015
Niedawno tą
sałatką poczęstowała nas babcia Ł. Ja co prawda jej nie
jadłam (babcie mają to do siebie, że przygotowują zbyt dużo pysznego jedzenia i nie wszystko
mieści się do brzuchów), ale przyjrzałam się jej z bliska i postanowiłam odtworzyć ją po swojemu w domu. Muszę przyznać, że faktycznie jest bardzo smaczna. Do tego robi się ją błyskawicznie, gdyż większość składników dodajemy wprost ze słoików i puszek.BŁYSKAWICZNA
SAŁATKA Z
KURCZAKIEM I WARZYWAMI KONSERWOWYMISkładniki:2
filety z kurczaka1 łyżeczka
czosnku w proszkuszczypta
soliszczypta
pieprzu3 łyżki
oleju1
por1 puszka
kukurydzy konserwowej1 puszka
fasolki czerwonej5
ogórków konserwowychsłoiczek
cebulki perłowej marynowanejsłoiczek
selera konserwowego3 łyżki
majonezuFilety z kurczaka myjemy pod bieżącą
wodą, osuszamy na ręczniku papierowym i tniemy w kostkę.
Mięso oprószamy
czosnkiem,
solą i
pieprzem i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Gotowego
kurczaka odstawiamy do wystygnięcia.
Ogórki konserwowe kroimy w drobną kosteczkę. Odsączamy je dokładnie.
Pora nacinamy wzdłuż na krzyż, opłukujemy go i tniemy w drobną kostkę. Przelewamy go wrzącą
wodą i odcedzamy.Pozostałe warzywa po kolei przecedzamy przez sito.Wszystkie składniki dodajemy do dużej miski. Dokładamy
majonez i dokładnie całość mieszamy. Możemy dodać
sól i
pieprz (do smaku), choć według mnie nie ma takiej potrzeby.
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.