Wykonanie
"Zielone
rodzynki pochodzą z Argentyny. Dzięki tradycyjnemu procesowi suszenia zawierają dużą ilość
jodu i fosforu (odpowiadają za stabilną gospodarkę hormonalną organizmu i sprawne działanie tarczycy) oraz wapnia (wspomaga leczenie osteoporozy i prawidłowy rozwój kośćca dzieci). Polecane są też osobom chorym na cukrzycę – przy nagłych spadkach poziomu glukozy wystarczy niewielka garść tych
bakalii, by wrócić do normalnego jej poziomu. Zawartość szerokiej gamy witamin z grupy B sprawia, że te suszone
winogrona bezpestkowe poleca się osobom pracującym umysłowo."Składniki (4 porcje):4 grube kromki czerstwego
chleba (u mnie irlandzki
chleb sodowy)50 g
masła1/2 szklanki zielonych
rodzynek firmy SKWORCU4 łyżki
wodysok z 1
cytryny1 szklanka
mleka2
żółtka2 łyżki
brązowego cukruszczypta
cynamonuszczypta
kardamonu mielonegoKromki
chleba smarujemy
masłem z obu stron. Kroimy je następnie w bardzo grubą kostkę.
Rodzynki zalewamy gorącą
wodą wymieszaną z
sokiem cytrynowym. Odstawiamy je na 30 minut. Do garnka wlewamy
mleko, dodajemy
żółtka,
cukier brązowy, mielony
kardamon i
cynamon. Całość podgrzewamy na średnim ogniu ubijając trzepaczką do momentu, aż płyn zgęstnieje (nie zagotowujemy go jednak). Dno naczynia żaroodpornego wykładamy połową przygotowanego
chleba. Wylewamy część masy jajecznej i posypujemy ją połową namoczonych
rodzynek. W ten sam sposób układamy drugą warstwę.
Pudding pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175*C przez 25 minut.





Przepis powstał we współpracy z firmą SKWORCU .