Wykonanie
Często robię naleśniki na słodko i chociaż rzadko je jadam lubię je przyrządzać. Najczęściej robię je z
serem ale w tym roku mamy tyle
jabłek, że nie nadążam ich przerabiać więc część z tych, które wyglądały jakby za chwilę nie nadawały się do zjedzenia powędrowały do naleśników.
Jabłka podsmażane na
maśle, z
brązowym cukrem i dodatkiem
cynamonu i
wanilii są po prostu przepyszne. Zawinięte w naleśniki smakują rewelacyjnie ale można je też zapakować w
ciasto francuskie, smakują tak samo dobrze.

Składniki:10 naleśników według ulubionego przepisu (można skorzystać z tego)4 duże
jabłka (takie jak na szarlotkę, użyłam antonówek)3-4 łyżki
brązowego cukru (zależy od osobistych preferencji)10 dag
masłapół łyżeczki
cynamonusok z połowy
cytrynyłyżeczka ekstraktu
waniliowego (opcjonalnie)garść
rodzynekObrane
jabłka pokroić w ósemki. Rozpuścić
masło na patelni dodać
cukier, przesmażyć chwilę. Dodać pokrojone
jabłka i dusić kilka minut (zależy od rodzaju
jabłek). Dodać
sok z cytryny,
cynamon i ekstrakt
waniliowy, ew.
rodzynki. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem
jabłkowym nadziewać usmażone naleśniki. Podawać na ciepło.Smacznego:)