Wykonanie
Proste, smaczne, pachnące i idealne dla gości. Od dzisiaj zastępuję szarlotkę w naszym domu! Specjalnie dla Beti! (no i Prokopowi też się przy okazji dostało :) ) Zniknęła tego samego dnia.Składniki:- kilka
jabłek (tyle, żeby zapełniły brytfankę)-
cynamon-
cukier brązowy-
cytryna-
cukier waniliowy z prawdziwą
wanilią Kamis- szklanka
płatków owsianych- 5 łyżek
otrębów owsianych- pół szklanki
mąki pszennej- 1
masło Lurpak lekko solone-
rodzynki do posypania-
orzechy włoskie do posypaniaPrzygotowanie:
Jabłka obieram, kroje na ćwiartki i wsadzam do blaszanej formy wysmarowanej
masłem. Skrapiam
cytryną, posypuje
cynamonem i
cukrem brązowym. Dodaję
rodzynki i
orzechy, rozsypuje je po całych jabłkach. Do malaksera wrzucam:
płatki,
masło,
otręby,
mąkę i
cukier waniliowy. Ucieram aż powstanie kula, zagniatam i na tarce z największymi oczkami, trę na wiórki, z których wychodzi właśnie kruszonka. Piekę w 190 stopniach przez około 40 minut.


