ßßß Cookit - przepis na Jabłka zapiekane pod owsianą kruszonką czyli Crumble

Jabłka zapiekane pod owsianą kruszonką czyli Crumble

nazwa

Wykonanie

Proste, smaczne, pachnące i idealne dla gości. Od dzisiaj zastępuję szarlotkę w naszym domu! Specjalnie dla Beti! (no i Prokopowi też się przy okazji dostało :) ) Zniknęła tego samego dnia.
Składniki:
- kilka jabłek (tyle, żeby zapełniły brytfankę)
- cynamon
- cukier brązowy
- cytryna
- cukier waniliowy z prawdziwą wanilią Kamis
- szklanka płatków owsianych
- 5 łyżek otrębów owsianych
- pół szklanki mąki pszennej
- 1 masło Lurpak lekko solone
- rodzynki do posypania
- orzechy włoskie do posypania
Przygotowanie:
Jabłka obieram, kroje na ćwiartki i wsadzam do blaszanej formy wysmarowanej masłem. Skrapiam cytryną, posypuje cynamonem i cukrem brązowym. Dodaję rodzynki i orzechy, rozsypuje je po całych jabłkach. Do malaksera wrzucam: płatki, masło, otręby, mąkę i cukier waniliowy. Ucieram aż powstanie kula, zagniatam i na tarce z największymi oczkami, trę na wiórki, z których wychodzi właśnie kruszonka. Piekę w 190 stopniach przez około 40 minut.
Źródło:http://abitepl.blogspot.com/2012/12/jabka-zapiekane-pod-owsiana-kruszonka.html