ßßß Cookit - przepis na Kardamonowe ciasteczka świąteczne

Kardamonowe ciasteczka świąteczne

nazwa

Wykonanie

Świąteczne kruche ciasteczka kardamonowe z nutą cytrusową. Idealne do upieczenia razem z dziećmi na mikołajki. Wspaniale kruchutkie, wręcz idealne! Z ciastem nie ma najmniejszego problemu, dobrze się wyrabia i ładnie odwzorowuje stempelki, spokojnie poradzą sobie z nim nawet młodsze dzieci, pod nadzorem rodziców, oczywiście :). Ciasteczka są odrobinę ciemniejsze niż zazwyczaj, z dodatkiem brązowego cukru, który nadaje im nutę karmelową. I oczywiście mocno kardamonowe!
Do ciastek wykorzystałam moją ulubioną mąkę LUBELLA MĄKA PUSZYSTA TORTOWA, której nie może także u Was zabraknąć do wypieków świątecznych. Piekę na niej nie tylko ciasteczka, ale i inne ciasta tortowe lub ucierane czy pierniki. Nigdy mnie nie zawiodła :).
Składniki na 22 sztuki:
170 g mąki pszennej Lubella Puszysta Tortowa
120 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
45 g miałkiego jasnego brązowego cukru
2 żółtka, z dużych jajek
świeżo otarta skórka z połowy cytryny
świeżo otarta skórka z połowy pomarańczy
2 łyżeczki zmielonego kardamonu
1 łyżka zimnej wody
Mąkę przesiać na stolnicę, masło pokroić w kostkę, dodać do mąki i rozcierać palcami, aż uformują się grudki. Po środku uformować wgłębienie, wbić do niego żółtka, dodać skórkę z cytrusów, cukier, kardamon i zimną wodę. Szybko, lecz dokładnie wyrobić ciasto (ciasto można również wyrobić w malakserze).
Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na około 45 minut.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Stemplować ciastka a następnie wycinać przy pomocy lekko większej foremki np. z falbankami. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układając ciastka w niewielkich od siebie odstępach.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 11 minut lub do momentu zarumienienia się brzegów ciastek. Wyjąć z piekarnika, przenieść na metalową kratkę do wystudzenia.
Przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.
Smacznego :-).
--------------------------------------------------
/* wpis zawiera lokowanie produktu/
Źródło:https://www.mojewypieki.com/przepis/kardamonowe-ciasteczka-swiateczne