ßßß
Świąteczne kruche ciasteczka kardamonowe z nutą cytrusową. Idealne do upieczenia razem z dziećmi na mikołajki. Wspaniale kruchutkie, wręcz idealne! Z ciastem nie ma najmniejszego problemu, dobrze się wyrabia i ładnie odwzorowuje stempelki, spokojnie poradzą sobie z nim nawet młodsze dzieci, pod nadzorem rodziców, oczywiście :). Ciasteczka są odrobinę ciemniejsze niż zazwyczaj, z dodatkiem brązowego cukru, który nadaje im nutę karmelową. I oczywiście mocno kardamonowe!Do ciastek wykorzystałam moją ulubioną mąkę LUBELLA MĄKA PUSZYSTA TORTOWA, której nie może także u Was zabraknąć do wypieków świątecznych. Piekę na niej nie tylko ciasteczka, ale i inne ciasta tortowe lub ucierane czy pierniki. Nigdy mnie nie zawiodła :).Składniki na 22 sztuki:170 g mąki pszennej Lubella Puszysta Tortowa120 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę45 g miałkiego jasnego brązowego cukru2 żółtka, z dużych jajekświeżo otarta skórka z połowy cytrynyświeżo otarta skórka z połowy pomarańczy2 łyżeczki zmielonego kardamonu1 łyżka zimnej wodyMąkę przesiać na stolnicę, masło pokroić w kostkę, dodać do mąki i rozcierać palcami, aż uformują się grudki. Po środku uformować wgłębienie, wbić do niego żółtka, dodać skórkę z cytrusów, cukier, kardamon i zimną wodę. Szybko, lecz dokładnie wyrobić ciasto (ciasto można również wyrobić w malakserze).Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na około 45 minut.Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Stemplować ciastka a następnie wycinać przy pomocy lekko większej foremki np. z falbankami. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układając ciastka w niewielkich od siebie odstępach.Piec w temperaturze 180ºC przez około 11 minut lub do momentu zarumienienia się brzegów ciastek. Wyjąć z piekarnika, przenieść na metalową kratkę do wystudzenia.Przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej.Smacznego :-).

--------------------------------------------------/* wpis zawiera lokowanie produktu/