Wykonanie

Coś cudownego: pachnąca,
maślana bułka,
dżem z
jagód i świeże
masło! Jak dla mnie śniadanie idealne.Jeśli nigdy nie
mieliście do czynienia z
ciastem drożdżowym, a chcielibyście podjąć wyzwanie, to teraz jest najlepszy czas ku temu. Jest tak cieplutko wszędzie, że
drożdże rosną jak...na drożdżach! Ja dziś przedstawiam przepis na bardzo fikuśne bułeczki zaplatane. Dość czasochłonne, ale warto poświęcić chwilę na ich przygotowanie, bo są obłędne!Składniki (12 sztuk):25 g
drożdży3/4 szklanki
mleka1 łyżka
cukru500 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli1
jajko1
żółtko40 g
masłaponadto1
białko2 łyżki
mlekamakMleko podgrzewamy z
cukrem. Do letniej mieszanki rozkruszamy
drożdże. Mieszamy je do czasu, aż się rozpuszczą. Odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce na około 10 minut.Do miski przesiewamy
mąkę z
solą. Dodajemy
jajko,
żółtko i aktywny rozczyn
drożdżowy. Zagniatamy ciasto (powinno odchodzić od miski i rąk). Pod sam koniec dodajemy roztopione
masło. Ponownie wyrabiamy całość. Ciasto przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe, zacienione miejsce, by podwoiło swoją objętość.Po upływie wyznaczonego czasu wykładamy ciasto na stolnicę oprószoną
mąką. Rozwałkowujemy je na grubość około 1 cm i tniemy w pasy podobnej szerokości. Ciasto smarujemy najpierw
białkiem rozkłóconym z
mlekiem, a następnie posypujemy
makiem. Zaplatamy paski, tworząc kratkę. Następnie za pomocą szklanki wykrawamy bułeczki.
Bułki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 25 minut.

