ßßß Cookit - przepis na MAŚLANE BUŁECZKI W KRATKĘ

MAŚLANE BUŁECZKI W KRATKĘ

nazwa

Wykonanie

Coś cudownego: pachnąca, maślana bułka, dżem z jagód i świeże masło! Jak dla mnie śniadanie idealne.
Jeśli nigdy nie mieliście do czynienia z ciastem drożdżowym, a chcielibyście podjąć wyzwanie, to teraz jest najlepszy czas ku temu. Jest tak cieplutko wszędzie, że drożdże rosną jak...na drożdżach! Ja dziś przedstawiam przepis na bardzo fikuśne bułeczki zaplatane. Dość czasochłonne, ale warto poświęcić chwilę na ich przygotowanie, bo są obłędne!
Składniki (12 sztuk):
25 g drożdży
3/4 szklanki mleka
1 łyżka cukru
500 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
1 żółtko
40 g masła
ponadto
1 białko
2 łyżki mleka
mak
Mleko podgrzewamy z cukrem. Do letniej mieszanki rozkruszamy drożdże. Mieszamy je do czasu, aż się rozpuszczą. Odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce na około 10 minut.
Do miski przesiewamy mąkę z solą. Dodajemy jajko, żółtko i aktywny rozczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto (powinno odchodzić od miski i rąk). Pod sam koniec dodajemy roztopione masło. Ponownie wyrabiamy całość. Ciasto przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe, zacienione miejsce, by podwoiło swoją objętość.
Po upływie wyznaczonego czasu wykładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkowujemy je na grubość około 1 cm i tniemy w pasy podobnej szerokości. Ciasto smarujemy najpierw białkiem rozkłóconym z mlekiem, a następnie posypujemy makiem. Zaplatamy paski, tworząc kratkę. Następnie za pomocą szklanki wykrawamy bułeczki.
Bułki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 25 minut.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/07/maslane-bueczki-w-kratke.html