ßßß
Za oknami mróz, a w domu przyjemne ciepełko, ogień w kominku i oszałamiający zapach drożdżowego ciasta, wydobywający się z piekarnika. Taki pierwszy dzień roku, to ja rozumiem! :-) Na noworoczne postanowienia jeszcze przyjdzie czas, a zanim nadejdzie, zdążę pochłonąć solidną porcję ślimaczków ;-) .
Składniki:500g mąki pszennej250 ml mleka2 żółtka1 całe jajo25g świeżych drożdży1/2 łyżeczki soli4 łyżki cukru75g roztopionego masłasłoik ulubionego dżemuWykonanie:Drożdże kruszymy, wrzucamy do miseczki, zasypujemy 1 łyżką cukru oraz zalewamy 1/3 szklanki letniego mleka, mieszamy aż drożdże nam się rozpuszczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy, sól, 3 łyżki cukru, wlewamy drożdżowy rozczyn i pozostałe mleko, wbijamy żółtka . Całość mieszamy i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką i całość ostawiamy do wyrośnięcia czyli do chwili, gdy ciasto podwoi swoją objętośćKiedy tak się stanie, wyjmujemy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach ca 30x40 cm.Smarujemy go dżemem, zostawiając niewielki margines na brzegach ( bez dżemu )Następnie zwijamy w roladę, którą potem kroimy na kawałki (ślimaczki) o grubości 2-3 cmNasze ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając pomiędzy nimi spore odstępy, gdyż jeszcze urosną. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 15-20 minut. Po tym czasie wkładamy do piekarnika i pieczemy ca 20 minut w temperaturze 200C.
Życzę Wam Smacznego! :-)