Wykonanie

Uwielbiam spotkania z przyjaciółmi. Strasznie żałuję, że ostatnimi czasy spotykamy się tak rzadko. W końcu jednak się udało. Wczoraj rozłożyliśmy grilla w ogródku, rozlaliśmy nasze ulubione
wino przywiezione z Chorwacji i plotkowaliśmy do czasu, aż dzieciaki znajomych nie zaczęły padać ze zmęczenia. Oczywiście w przerwach donosiłam smakołyki przygotowane z myślą o moich cudownych gościach. Mam nadzieję, że wszystko smakowało!Ja przygotowywałam
sałatkę dla 9 osób.Składniki (9 porcji):
serki9
serów pleśniowych1 łyżka posiekanego
tymianku1 łyżka posiekanej
szałwii1 łyżka posiekanego
oregano4 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwy z oliwekszczypta
soliszczypta
pieprzusałatka300 g
roszponki12
pomidorów suszonych4 łyżki
słonecznika łuskanego1 długi zielony
ogórek3 łyżki
oliwy z
pomidorów suszonychszczypta
soliszczypta
pieprzuPrzygotowujemy
serki.
Zioła mieszamy z
oliwą,
solą,
pieprzem i posiekanymi bardzo drobno ząbkami
czosnku.Mieszanką
ziołową pokrywamy z wierzchu
serki pleśniowe. Owijamy je szczelnie najpierw papierem do pieczenia, a następnie folią aluminiową.
Serki grillujmy około 15 minut na dobrze rozgrzanym grillu.Przygotowujemy
sałatkę.
Roszponkę płuczemy i osuszamy.
Pomidory odcedzamy z zalewy i kroimy w cieniutkie paski. Zielonego
ogórka kroimy w grubą kostkę.
Ziarna słonecznika prażymy na rozgrzanej, suchej patelni. Wsypujemy je na dno dużej miski. Dodajemy do nich
oliwę z
suszonych pomidorów, szczyptę
soli i
pieprzu. Łączymy składniki. Następnie dokładamy
pomidory,
roszponkę i
ogórka.
Sałatkę mieszamy tuż przed podaniem. Serwujemy ją z
serem pleśniowym i ulubionym
pieczywem (polecam to i to).

