Wykonanie

Za to
pieczywo dałabym się pokroić! Jestem wielkim
czosnkowym pożeraczem. A
czosnek w połączeniu z chrupiącym, świeżym
chlebem powoduje, że trafiam do swojego prywatnego siódmego nieba. Idealnie pasuje do dań z grilla. Świetnie sprawdza się również jako samodzielna przekąska. Domowy
chleb czosnkowy w niczym nie przypomina tego z marketu (obrzydliwie gąbczastego, nafaszerowanego
margaryną). Koniecznie spróbujcie.Składniki (2 spore
bułki):
chleb25 g
drożdży świeżych+/- 3/4 szklanki
mleka1 płaska łyżka
cukru+/- 3 szklanki
mąki pszennej6 łyżek
oliwy z oliwek1 łyżeczka
solimasło50 g
masła8 ząbków
czosnku1 płaska łyżeczka
soli morskiejszczypta
pieprzuZarabiamy ciasto na
chleb.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym
mleku. Dodajemy
cukier i całość odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut, aby aktywować
drożdże.W dużej misce mieszamy suche składniki. Dodajemy aktywny rozczyn i zarabiamy ciasto. Gęstość ciasta regulujemy podgrzanym
mlekiem lub
mąką. Na samym końcu wlewamy
oliwę i ponownie całość zagniatamy. Jednolite i sprężyste ciasto przekładamy do miski wysmarowanej
oliwą, przykrywamy suchą, czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 30 minut (musi podwoić swoją objętość).Wyrośnięte ciasto przenosimy na oprószoną
mąką stolnicę, zagniatamy i dzielimy na 2 równe części. Rolujemy je tworząc podłużne, dość grube wałeczki.
Bułki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy całość na 15 minut w ciepłe miejsce do napuszenia.Piekarnik rozgrzewamy do 180*C. Gotowe
bułki oprószamy
mąką i nacinamy pod skosem w kilku miejscach. Pieczemy je 20-30 minut (do czasu aż ładnie się zarumienią).Przygotowujemy
masło.
Masło o temperaturze pokojowej łączymy z obranymi, drobno posiekanymi ząbkami
czosnku,
solą i
pieprzem. Przenosimy je na folię aluminiową, zwijamy i odstawiamy do lodówki na kilkanaście minut.Pieczemy chlebek
czosnkowy.Gotowe
bułki nacinamy ponownie po skosie (nieco głębiej niż za pierwszym razem).
Masło wyjmujemy z lodówki, rozwijamy i tniemy w plasterki. Kawałki
masła umieszczamy w nacięciach. Tak przygotowane
chlebki zapiekamy w piekarniku (10 minut/180*C) lub na grillu (najlepiej owinąć je wówczas folią aluminiową).

