ßßß Cookit - przepis na Naan - chlebki z czosnkiem i z kolendrą

Naan - chlebki z czosnkiem i z kolendrą

nazwa

Wykonanie

Naan z czosnkiem i świeżą kolendrą przygotowuję jako dodatek do dań głównych, często zamiast ryżu.
Składniki na 2-3 chlebki:
3 szklanki mąki pszennej
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżki ciepłego mleka
2 -3 łyżki jogustu naturalnego
2 gałązki kolendry
3-4 łyzki masła
szczypta cukru
2 przecisnięte ząbki czosnku
Przygotowanie:
Mąkę i sól wysypujemy na stolnicę. Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem i z cukrem, dodajemy jogurt. Po chwili drożdże dodajemy do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto. Dodajemy łyżkę roztopionego masła, posiekana świeżą kolendrę i czosnek i jeszcze przez chwile wyrabiamy. Gotowe ciasto odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie formujemy chlebki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na ok. 5 minut, aż będzie lekko brązowy. Po wyjęciu smarujemy stopionym masłem lub ghee.
Źródło:http://indienatalerzu.blogspot.com/2013/04/naan-chlebki-z-czosnkiem-i-z-kolendra.html