Wykonanie

Moje ukochane pierożki pieczone dziś przybrały postać sakiewek. Nadziałam je przepysznym farszem, którego głównym składnikiem jest komosa ryżowa zaliczana do grupy produktów superfoods (w swoim składzie zawiera wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki). Więcej ciekawych informacji o tej niezwykłej roślinie znajdziecie na stronie sklepu DrPelc: klik .Składniki (16 sakiewek):ciasto3 szklanki
mąki pszennej3/4 kostki
masła6 łyżek
śmietany 18%20 g
drożdżyszczypta
solifarsz1 szklanka komosy ryżowej3 duże
grzyby portobello1
czerwona cebula1 główka
czosnku1
zielona papryka1
żółta paprykasól morskapieprz czarnyoliwa z oliwekponadto
żółtko do posmarowaniałyżka
mlekasezam do posypaniaPrzygotowujemy farsz.Ziarna komosy dokładnie płuczemy, aby pozbyć się odpowiedzialnych za gorzki posmak saponin (jeżeli
woda się nie pieni, wystarczy jedno płukanie, w przeciwnym razie płuczemy 2-3
razy).1 szklankę quinoy zalewamy 2 szklankami
wody. Dodajemy odrobinę
soli. Ziarna gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Po około 12-15 minutach z ziaren wyłaniają się białe "ogonki". Oznacza to, że nasza komosa jest już prawie ugotowana. Po ściągnięciu z ognia pozostawiamy ją pod przykryciem na kolejne kilkanaście minut (około 15 minut), aż quinoa odpowiednio napęcznieje i wchłonie pozostałą
wodę.
Papryki myjemy dokładnie, tniemy na 4 części i usuwamy gniazda nasienne. Ćwiartki układamy na blaszce wyłożonej papierem dopieczenia skórką do góry. Obok układamy całą główkę
czosnku. Piekarnik rozgrzewamy do 230*C. Do gorącego wkładamy blachę z
paprykami i
czosnkiem (na górną półkę). Pieczemy całość około 10 minut, aż skórka
papryki sczernieje.
Czosnek wyciągamy wcześniej, gdy tylko zmięknie. Następnie wyjmujemy formę. Gdy
papryki wystygną ściągamy z nich skórkę.
Czosnek również obieramy. Ząbki
czosnku rozcieramy na gładki krem, a czysty
paprykowy miąższ tniemy w kostkę. Dodajemy warzywa do komosy.Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki
oliwy. Na mocno rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną drobno
cebulkę. Smażymy ją chwilkę. Dokładamy pokrojone w kostkę
grzyby, szczyptę
soli i
pieprzu. Podgrzewamy je do czasu, aż
woda odparuje prawie całkowicie.
Grzyby dodajemy do miski z komosą. Farsz doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Przygotowujemy ciasto.
Drożdże rozkruszamy w
śmietanie.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy miękki tłuszcz,
sól i
śmietanę z
drożdżami. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 8 części i rolujemy tworząc kulki. Każdy kawałek rozwałkowujemy na kształt koła o grubości około 3 mm. Otrzymane placki dzielimy na połówki (otrzymujemy dwa półkola). Dokładnie sklejamy brzegi tworząc rożki. Sakiewki nadziewamy farszem i sklejamy dokładnie. Każdego pierożka smarujemy
żółtkiem wymieszanym z
mlekiem i oprószamy
sezamem.Gotowe układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenia. Pieczemy je 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 150*C - na złoto.




I mój dzisiejszy pomocnik. Zuzia i jej pierwszy, własnoręcznie rozwałkowany i sklejony pierożek. Nie od dziś wiadomo, że takie smakują dzieciakom najbardziej:
