Wykonanie
Ciekawa odmiana dla tradycyjnych mielonych - nie dość, że są bardzo efektowne, to jeszcze wymagają mniej pracy, bo kotleciki są pieczone. Bardzo polecam :)
SKŁADNIKI:(na 10-12 kotlecików)0,5 kg
mięsa mielonego (u mnie z
szynki)1
jajko2
cebule1 duża
marchew1
bułka1/2 szkl
mleka1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
pieprzu1/2 łyżeczki
czosnku granulowanego1/2 łyżeczki
oreganoszczypta
ostrej paprykimąka1 op.
mozzarelli1.
Cebule drobno posiekać,
marchew zetrzeć na tartce o drobnych oczkach. Zeszklić razem na
maśle, posolić i udusić do miękkości.2.
Bułkę namoczyć w ciepłym
mleku. 3.
Marchewkę i
cebulę rozgnieść widelcem na drobno (gdy sama
mielę mięso to wrzucam je takie uduszone razem z
mięsem do maszynki).4.
Mięso wymieszać z
jajkiem,
bułką. Dodać
marchewką z
cebulą. Doprawić do smaku.5. Formować kotleciki (nie za duże i raczej płaskie - szybciej się upieką), obtaczać w
mące i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
olejem.6.
Mozzarellę pokroić na tyle kawałków, ile wyszło kotlecików, wcisnąć po kawałeczku w środek każdego z nich.7. Piec aż kotleciki będą rumiane z wierzchu - ok 30 minut w 200*C (lub dłużej, w zależności od wielkości kotletów).