Wykonanie
Ciasto bardzo podobne do
Truskawkowego pocałunku, tyle że zamiast dawać
owoce do środka ułożyłam je na wierzchu i zalałam
galaretką. Pyszna masa serowa i klasyczny
biszkopt to sprawdzone połącznie, więc wcale nie byłam zaskoczona że wyszło tak smacznie ;)

SKŁADNIKI: (na formę ok 24x34 cm)
Biszkopt:6
jajek1 szkl
cukru1 szkl
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa serowa:1/2 kg
sera twarogowego (z wiaderka, dobrej jakości)2
galaretki cytrynowe2 szkl wrzątku500 ml
śmietanki 30%2
śmietan fixy (można pominąć)3-4 łyżki
cukru pudruWierzch:2
galaretki brzoskwiniowe3
banany3
brzoskwinieborówki lub inne
owoce1. 2
galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 3 szkl wrzątku. 2
galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szkl wrzątku. Odstawić obie do ostygnięcia.2.
Biszkopt:
Białka ubić i nie przerywając miksowania dodać
cukier, a następnie
żółtka.
Mąkę z
proszkiem do pieczenia przesiać do zmiksowanej masy. Wymieszać delikatnie łyżką. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 30-35 min w 180*C.3. Masa serowa : (robimy ją dopiero, gdy
galaretka cytrynowa będzie już zimna,
brzoskwiniową wstawiamy wtedy do lodówki).
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając
śmietan fixy. Przestygnięte
galaretki cytrynowe (mają być tylko zimne, nie tężejące) zmiksować z
serem, dodać
cukier puder i ubitą
śmietankę. Zmiksować do połączenia składników (masa będzie dość rzadka).4.
Biszkopt przekroić na pół. Połowę włożyć z powrotem do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wylać na niego masę
serową zostawiając trochę do posmarowania wierzchu (kilka łyżek). Przykryć drugą połową
biszkoptu, wyłożyć resztę masy serowej.5. Gdy
galaretka brzoskwiniowa będzie już tężejąca, na wierzch ciasta wyłożyć
owoce, zalać je
galaretką. Odstawić ciasto do lodówki na całą noc.
