Wykonanie
Najlepsze ciasto z
truskawkami jakie
jadłam! Przepyszne, lekkie, w sam raz słodkie, a przy tym orzeźwiające - po prostu cudo! Gwarantuję - nikt nie skończy na jednym kawałku, to jest po prostu niemożliwe! :)

SKŁADNIKI: (na formę ok 23x33 cm)
Biszkopt:6
jajek1 szkl
cukru1 szkl
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa serowa:1/2 kg
sera twarogowego (z wiaderka)2
galaretki cytrynowe2 szkl wrzątku500 ml
śmietanki 30%2
śmietan fixy (można pominąć)3-4 łyżki
cukru pudruWierzch:2 łyżki
masła2 łyżki
kakao4 łyżki
cukru5 łyżek
śmietanki 30%2/3 szkl wiórek
kokosowych (u mnie od SKWORCU)2 łyżki
cukruDodatkowo:
Truskawki1. 2
galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szkl wrzątku. Odstawić do ostygnięcia.2.
Biszkopt:
Białka ubić i nie przerywając miksowania dodać
cukier, a następnie
żółtka.
Mąkę z
proszkiem do pieczenia przesiać do zmiksowanej masy. Wymieszać delikatnie łyżką. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 35 min w 180*C.3. Masa serowa :
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając
śmietan fixy. Przestygnięte
galaretki (mają być tylko zimne, nie tężejące) zmiksować z
serem, dodać
cukier puder i ubitą
śmietankę. Zmiksować do połączenia składników.4.
Biszkopt przekroić na pół. Połowę włożyć z powrotem do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wylać część masy serowej. Ustawić pionowo
truskawki wciskając je żeby się dobrze trzymały i wylać na nie resztę masy serowej (tak żeby wypełniła wszystkie szczeliny
między owocami). Przykryć drugą połową
biszkoptu.5. Polewa :
masło rozpuscić, dodac
cukier i mieszać aż sie rozpuści. Dodać
kakao i
śmietankę, mieszać aż powstanie gładka polewa. Wylać ją na ciasto.6.
Wiórka kokosowe zezłodzić na suchej patelni. Dodać
cukier, wymieszać. Wysypać na ciasto. Całość odstawić do
lodóki do stężenia.



Inspiracja: Przepis na piankę
serową dostałam od sąsiadki -
biszkopt to stary wypróbowany przepis a nazwa to już moja inwencja twórcza :)