ßßß Cookit - przepis na tort czekoladowo-kakaowy z bananami

tort czekoladowo-kakaowy z bananami

nazwa

Wykonanie

Kochani dzisiaj podzielę się z Wami moim przepisem na tort czekoladowo kakaowy z bananami i wiórkami kokosowymi. Przygotowałam go w listopadzie dla Grześka na urodziny ;) Wiem, że minęło już trochę czasu od listopada, ale po prostu zupełnie zapomniałam o tym przepisie ;) Tortu nie pokryłam masą cukrową ani marcepanową, bo po prostu Grzesiek za nimi nie przepada, a to przecież tort dla niego, dlatego robiłam według jego ulubionych smaków a dodatkowo jest miłośnikiem Mercedesa, więc postarałam się stworzyć z wiórków coś na podobieństwo loga marki ;)
Składniki na biszkopt:
4 duże jajka
250 g mąki tortowej
200 g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
80 g kakao
100 g startej gorzkiej czekolady
3 banany
Składniki na krem kakaowy:
500 g serka mascarpone
450 ml śmietanki 36%
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru pudru waniliowego
30 g kakao
Składniki na krem waniliowy:
380 g serka mascarpone
350 ml śmietanki 36%
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru pudru waniliowego
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
niebieski barwnik spożywczy
Składniki na kolorową posypkę:
200 g wiórek kokosowych
niebieski barwnik spożywczy
4 łyżki wody
Przygotowanie ciasta:
Pierwszy etap to upieczenie biszkoptu. Jajka miksujemy z cukrem przez 5 minut, przesiewamy do nich mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Dodajemy startą czekoladę i mieszamy jeszcze przez 3 minuty. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, smarujemy formę masłem. Przelewamy nasze ciasto i wkładamy do piekarnika na 45 minut. Wkładamy go do lodówki na około 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy nasz biszkopt, dzielimy go na trzy części i nasączamy każdą z nich. Przekładamy nasze biszkopty kremem kakaowym i bananami natomiast na wierzchu smarujemy kremem waniliowym. Na koniec należy pokryć tort przygotowaną posypką i gotowe.
Przygotowanie kremów:
Śmietankę ubijamy przez 3 minuty, pod koniec dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze około 2 minut. Dodajemy serek mascarpone, odpowiednio kakao lub cukier z prawdziwą wanilią+barwnik i mąkę ziemniaczaną i krótko ale dokładnie mieszamy składniki, krem gotowy ;)
Przygotowanie kolorowej posypki:
Wiórki kokosowe wsypujemy do miseczki i zalewamy je wodą wymieszaną z barwnikiem, zostawiamy na około godzinę. Po godzinie wiórki odsączamy dokładnie przez sitko i pozostawiamy do wyschnięcia.
Tej radości nic nie odda ;)
Źródło:http://malekulinaria.blogspot.com/2015/01/tort-czekoladowo-kakaowy-z-bananami.html