Wykonanie
Kochani dzisiaj podzielę się z
Wami moim przepisem na tort
czekoladowo kakaowy z
bananami i wiórkami kokosowymi. Przygotowałam go w listopadzie dla Grześka na urodziny ;) Wiem, że minęło już trochę czasu od listopada, ale po prostu zupełnie zapomniałam o tym przepisie ;)
Tortu nie
pokryłam masą
cukrową ani marcepanową, bo po prostu Grzesiek za nimi nie przepada, a to przecież tort dla niego, dlatego robiłam według jego ulubionych smaków a dodatkowo jest miłośnikiem Mercedesa, więc postarałam się stworzyć z wiórków coś na podobieństwo
loga marki ;)

Składniki na
biszkopt:4 duże
jajka250 g
mąki tortowej200 g
cukrułyżeczka
proszku do pieczenia80 g
kakao100 g startej
gorzkiej czekolady3
bananySkładniki na krem
kakaowy:500 g
serka mascarpone450 ml
śmietanki 36%2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej5 łyżek
cukru pudru waniliowego30 g
kakaoSkładniki na krem
waniliowy:380 g
serka mascarpone350 ml
śmietanki 36%2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej5 łyżek
cukru pudru waniliowego2 łyżeczki
cukru z prawdziwą
waniliąniebieski
barwnik spożywczySkładniki na kolorową posypkę:200 g wiórek
kokosowychniebieski
barwnik spożywczy4 łyżki
wodyPrzygotowanie ciasta:Pierwszy etap to upieczenie
biszkoptu.
Jajka miksujemy z
cukrem przez 5 minut, przesiewamy do nich
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
kakao. Dodajemy startą
czekoladę i mieszamy jeszcze przez 3 minuty. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, smarujemy formę
masłem. Przelewamy nasze ciasto i wkładamy do piekarnika na 45 minut. Wkładamy go do lodówki na około 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy nasz
biszkopt, dzielimy go na trzy części i nasączamy każdą z nich. Przekładamy nasze
biszkopty kremem
kakaowym i
bananami natomiast na wierzchu smarujemy kremem
waniliowym. Na koniec należy pokryć tort przygotowaną posypką i gotowe.Przygotowanie kremów:
Śmietankę ubijamy przez 3 minuty, pod koniec dodajemy
cukier puder i ubijamy jeszcze około 2 minut. Dodajemy
serek mascarpone, odpowiednio
kakao lub
cukier z prawdziwą wanilią+barwnik i
mąkę ziemniaczaną i krótko ale dokładnie mieszamy składniki, krem gotowy ;)Przygotowanie kolorowej posypki:
Wiórki kokosowe wsypujemy do miseczki i zalewamy je
wodą wymieszaną z barwnikiem, zostawiamy na około godzinę. Po godzinie wiórki odsączamy dokładnie przez sitko i pozostawiamy do wyschnięcia.










Tej radości nic nie odda ;)