ßßß Cookit - przepis na ryżowa bananowa babka!

ryżowa bananowa babka!

nazwa

Wykonanie

Październik witam z lekkim opóźnieniem, ale za to z przytupem! Witam go pysznym, bezglutenowym, beznabiałowym, zdrowym wypiekiem! Popołudnia są coraz chłodniejsze, a co za tym idzie coraz chętniej chowam się przed mroźnym powietrzem pod kocem, z kubkiem gorącej herbaty, a do pełni szczęścia brakuje tylko czegoś słodkiego! Więc oto jest - domowy wypiek, najlepszy! Ryżowa, bananowo-cynamonowa babka, totalny eksperyment w kuchni. Eksperyment, który uważam za niezwykle udany! Skusicie się na kawałek?
Przepis (standardowa forma na babkę):
260g mąki ryżowej
250ml mleka ryżowego
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru
szczypta soli
1 (duży) banan
1/4szkl płynnego miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ kakao (do posypania)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg). Mąkę ryżową przesiać do miski, następnie dodać proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon. Banana zblendować z mlekiem ryżowym i miodem. Mokre składniki dodać do suchych, dokładnie wymieszać, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Gotowe ciasto przełożyć do formy (u mnie: silikonowa, w innym przypadku należy ją delikatnie natłuścić, na przykład olejem kokosowym). Wstawić do piekarnika. Piec przez około 30 minut, aż do "suchego patyczka". Wyjąć i ostudzić. Posypać kakao.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2015/10/ryzowa-bananowa-babka.html