Wykonanie
Październik witam z lekkim opóźnieniem, ale za to z przytupem! Witam go pysznym, bezglutenowym, beznabiałowym, zdrowym wypiekiem! Popołudnia są coraz chłodniejsze, a co za tym idzie coraz chętniej chowam się przed mroźnym powietrzem pod kocem, z
kubkiem gorącej
herbaty, a do pełni szczęścia brakuje tylko czegoś słodkiego! Więc oto jest - domowy wypiek, najlepszy! Ryżowa,
bananowo-cynamonowa babka, totalny eksperyment w kuchni. Eksperyment, który uważam za niezwykle udany! Skusicie się na kawałek?
Przepis (standardowa forma na babkę):260g
mąki ryżowej250ml
mleka ryżowego1/2 łyżeczki
cynamonuszczypta
imbiruszczypta
soli1 (duży)
banan1/4szkl płynnego
miodu1 łyżeczka
proszku do pieczenia+
kakao (do posypania)Piekarnik nagrzać do 180 stopni (opcja grzania: termoobieg).
Mąkę ryżową przesiać do miski, następnie dodać
proszek do pieczenia,
sól,
imbir i
cynamon.
Banana zblendować z
mlekiem ryżowym i
miodem. Mokre składniki dodać do suchych, dokładnie wymieszać, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Gotowe ciasto przełożyć do formy (u mnie: silikonowa, w innym przypadku należy ją delikatnie natłuścić, na przykład
olejem kokosowym). Wstawić do piekarnika. Piec przez około 30 minut, aż do "suchego patyczka". Wyjąć i ostudzić. Posypać
kakao.