Wykonanie
Z racji tego, że dzisiaj na dworku wietrznie,pochmurno i deszczowo w dodatku córeczka chora więc na obiad dzisiaj była rozgrzewająca zupka ogórkowa, ale z
ogórkami konserwowymi , tak tak z takimi robię najczęściej , dobre dla wszystkich którzy lubią słodkie, Smacznego:):)SkładnikiParę szkl
wody , zależy jaki macie garnuszek do zupki4 nieduże pałki z
kurczaka lub inne
mięsko drobiowe2
marchewki1
pietruszkakawałek
selerapół
cebuli30-40 dag
ziemniakówsłoik
ogórków konserwowych(ja używam całego słoiczka ok 1litrowego250 g
śmietany ( lubię jak w zupie jest dużo
śmietany nigdy nie zaprawiam zup
mąką .parę
liści laurowychZiele angielskiePieprz ziarnisty1 łyżeczka
cukruPrzygotowanieDo garnka z
wodą wkładamy oczyszczone pałeczki , posypujemy
przyprawą do potraw. Powstałe na powierzchni szumowiny zbieramy łyżką lub sitkiem. Następnie dodajemy
liście laurowe, ziele,
pieprz, , oraz startą
włoszczyznę . Po zagotowaniu tego
wywaru dodajemy
ziemniaki pokrojone w kostkę . Gotujemy razem . W tym czasie ogóreczki ze słoiczka trzemy na dużych oczkach , jak ziemniaczki dojdą do miękkości dodajemy
ogórki , gotujemy jeszcze razem 15-20 min . Po zagotowaniu dodajemy łyżeczkę
cukru i zalewamy całą
śmietaną.

Zupka naprawdę pyszna słodziutka , i rozgrzewająca. Polecam:)