ßßß Cookit - przepis na Pasztet tradycyjny

Pasztet tradycyjny

nazwa

Wykonanie

Pierwszy tradycyjny pasztet jaki zrobiłam. Robiłam pasztet jajeczny (nasz hit wielkanocny), pasztet z kaszy i pasztet rybny, ale jakoś nie przyszło mi do tej pory robić tradycyjnego. I oto jest! Z sukcesem – pyszny! Przepis dostałam od koleżanki – Agnieszko dziękuję! Miałaś rację – to wspaniałość 🙂
Dodałam do oryginalnego przepisu swoje modyfikacje: mięso smażyłam z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Do masy dodałam moje ukochane oregano i sporą ilość świeżego rozgniecionego czosnku, pieprz ziołowy i biały.
Składniki :
1kg podgardla surowego
1kg łopatki extra od szynki
70dkg wątróbki wieprzowej
5 cebul
5 dużych bułek
8 żółtek
Sól
Pierz
Wegeta lub kucharek
Gałka muszkatołowa
Wykonanie :
Mięsa pokroić w paski. Wrzucamy na patelnię lub do garnka najpierw podgardle (nie dodajemy tłuszczu – podgardle je puści). Następnie dodajemy łopatkę, na koniec wątróbkę i cebulę. Każde mięso należy opiec na brązowy kolor (oczywiście wszystko razem – musi przejść smakiem). Jak się wszystko ładnie zrumieni, wyciągamy do osobnego naczynia by wystygło. Tłuszczu nie wylewamy, nasmarujemy nią blaszkę. Bułki moczymy w wodzie. Jak już mamy zimne mięso zaczynamy je mielić wraz z odciśniętymi z wody bułkami. Do zmielonej mamy dodajemy żółtka oraz przyprawy (pamiętajmy by nie dawać za dużo gałki muszkatołowej gdyż nada pasztetowi goryczy). Odstawiamy na ok. 30 minut. Próbujemy czy odpowiednio doprawiony. Jeżeli nie to doprawiamy. Następnie bierzemy dużą prostokątną blaszkę (taką jak do ciasta). Smarujemy tłuszczem i wykładamy pasztet. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (piekłam z termoobiegiem mając 180 stopni). Czas pieczenia – 1 godzina.
Daję jeszcze czosnek i oregano
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=2460