Wykonanie
Pierwszy tradycyjny pasztet jaki zrobiłam. Robiłam pasztet jajeczny (nasz hit wielkanocny), pasztet z
kaszy i pasztet
rybny, ale jakoś nie przyszło mi do tej
pory robić tradycyjnego. I oto jest! Z sukcesem – pyszny! Przepis dostałam od koleżanki – Agnieszko dziękuję! Miałaś rację – to wspaniałość 🙂Dodałam do oryginalnego przepisu swoje modyfikacje:
mięso smażyłam z dodatkiem
liści laurowych i
ziela angielskiego. Do masy dodałam moje ukochane
oregano i sporą ilość świeżego rozgniecionego
czosnku,
pieprz ziołowy i biały.
Składniki :1kg podgardla surowego1kg
łopatki extra od
szynki70dkg
wątróbki wieprzowej5
cebul5 dużych
bułek8
żółtekSólPierz
Wegeta lub kucharek
Gałka muszkatołowaWykonanie :
Mięsa pokroić w paski. Wrzucamy na patelnię lub do garnka najpierw podgardle (nie dodajemy tłuszczu – podgardle je puści). Następnie dodajemy
łopatkę, na koniec
wątróbkę i
cebulę. Każde
mięso należy opiec na brązowy kolor (oczywiście wszystko razem – musi przejść smakiem). Jak się wszystko ładnie zrumieni, wyciągamy do osobnego naczynia by wystygło. Tłuszczu nie wylewamy, nasmarujemy nią blaszkę.
Bułki moczymy w wodzie. Jak już mamy zimne
mięso zaczynamy je mielić wraz z odciśniętymi z
wody bułkami. Do zmielonej mamy dodajemy
żółtka oraz
przyprawy (pamiętajmy by nie dawać za dużo
gałki muszkatołowej gdyż nada
pasztetowi goryczy). Odstawiamy na ok. 30 minut. Próbujemy czy odpowiednio doprawiony. Jeżeli nie to doprawiamy. Następnie bierzemy dużą prostokątną blaszkę (taką jak do ciasta). Smarujemy tłuszczem i wykładamy pasztet. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (piekłam z termoobiegiem mając 180 stopni). Czas pieczenia – 1 godzina.
Daję jeszcze
czosnek i
oregano