Wykonanie
Święta coraz bliżej, a na
stole wielkanocnym nie może zabraknąć przecież domowego pasztetu. Dlatego Przekazuje Wam dzisiaj najprostszy na niego przepis :-)Składniki:ok. 1 kg
mięsa wieprzowego bez kości np.
szynka,
łopatka, karczekok. 3/4 kg
chudego boczkuok. 1/2 kg
wątróbki wieprzowej lub drobiowej2 suche
bułki3-4
jajka2 duże
cebule2 ząbki
czosnkuprzyprawy:8 listków laurowych10 kulek
ziela angielskiegosól,
pieprzbazylia,
oreganotłuszcz i
bułka tarta do wysmarowania foremkiWykonanie:
Mięso i
wątróbkę umyć.
Mięso zalać
wodą w garnku, dodać
liście laurowe i
ziele angielskie, gotować ok. półtorej godz., aż
mięso będzie miękkie. Pod koniec wrzucić 2 obrane
cebule (całe), żeby się sparzyły i zdjąć garnek z ognia. Po przestudzeniu, dodać do garnka suche
bułki żeby namokły, po czym je odcisnąć rękami.
Mięso i
cebulę również wyjąć z
wody.
Wątróbkę obgotować chwilę w osobnym garnku, wyjąć z
wody i przestudzić.Teraz wszystko (
mięso,
wątróbkę,
cebulę, odciśniętą
bułkę) zmielić w maszynce dwa lub trzy
razy. Zmielić również
liście laurowe i
ziele angielskie. Dodać też w trakcie mielenia
czosnek.Do zmielonej masy dodać
jajka,
przyprawy (do smaku) i dokładnie wszystko wymieszać, najlepiej ręką.Formę (najlepiej keksówkę) wysmarować tłuszczem i obsypać
bułką tartą. Przełożyć do niej masę na pasztet i wstawić do piekarnika na ok. 1 i 1/2 godz. w temp. 180 - 200 st.C.Po upieczeniu wystudzony pasztet, trzymać w lodówce.Smacznego :-)