ßßß Cookit - przepis na Pasztet domowy II

Pasztet domowy II

nazwa

Wykonanie

Święta coraz bliżej, a na stole wielkanocnym nie może zabraknąć przecież domowego pasztetu. Dlatego Przekazuje Wam dzisiaj najprostszy na niego przepis :-)
Składniki:
ok. 1 kg mięsa wieprzowego bez kości np. szynka, łopatka, karczek
ok. 3/4 kg chudego boczku
ok. 1/2 kg wątróbki wieprzowej lub drobiowej
2 suche bułki
3-4 jajka
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
przyprawy:
8 listków laurowych
10 kulek ziela angielskiego
sól, pieprz
bazylia, oregano
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremki
Wykonanie:
Mięso i wątróbkę umyć. Mięso zalać wodą w garnku, dodać liście laurowe i ziele angielskie, gotować ok. półtorej godz., aż mięso będzie miękkie. Pod koniec wrzucić 2 obrane cebule (całe), żeby się sparzyły i zdjąć garnek z ognia. Po przestudzeniu, dodać do garnka suche bułki żeby namokły, po czym je odcisnąć rękami. Mięso i cebulę również wyjąć z wody.
Wątróbkę obgotować chwilę w osobnym garnku, wyjąć z wody i przestudzić.
Teraz wszystko (mięso, wątróbkę, cebulę, odciśniętą bułkę) zmielić w maszynce dwa lub trzy razy. Zmielić również liście laurowe i ziele angielskie. Dodać też w trakcie mielenia czosnek.
Do zmielonej masy dodać jajka, przyprawy (do smaku) i dokładnie wszystko wymieszać, najlepiej ręką.
Formę (najlepiej keksówkę) wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Przełożyć do niej masę na pasztet i wstawić do piekarnika na ok. 1 i 1/2 godz. w temp. 180 - 200 st.C.
Po upieczeniu wystudzony pasztet, trzymać w lodówce.
Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2015/03/Pasztet-domowy-II.html