Puszysty biszkopt połączony z lekko kwaskowatą masą jabłeczną oraz delikatną masą waniliową, obsypany wiórkami kokosowymi i mleczną czekoladą to na pewno rozkosz dla podniebienia. Ciasto idealne na niedzielne popołudnie.Składniki na biszkopt:1 szklanka mąki tortowej2 łyżki mąki ziemniaczanej5 jajek1 szklanka cukru1/2 łyżeczki octu1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego własnej roboty1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa jabłkowa:2 kg jabłek1 op. galaretki truskawkowejMasa waniliowa2 opakowania budyniu waniliowego2 szklanki mleka25 dag dobrego masłaPonadto:50 g wiórków kokosowych50 g mlecznej czekoladyBiałka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ekstrakt waniliowy, żółtka i ocet. Nadal ubijamy. Na końcu wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na natłuszczona dużą blaszkę lub blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 40 minut. Po upieczeniu biszkopt studzimy na kratce. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, a następnie podsmażamy je z małą ilością wody. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Przestudzona galaretkę mieszamy z przestudzonymi podsmażonymi jabłkami. Masę jabłeczną wlewamy na biszkopt i schładzamy w lodówce. Gotujemy budyń czyli; 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka dolewamy rozpuszczone w 1/2 szklanki mleka dwa budynie waniliowe. Całość dokładnie i cały czas mieszamy, aż powstanie budyń. Budyń po ugotowaniu odstawiamy do przestygnięcia. Masło ucieramy na gładka masę. Do utartego masła dodajemy po łyżce budyniu cały czas miksując masę. Dobrze zmiksowana masę wykładamy na biszkopt z masą jabłkowa i dokładnie rozprowadzamy po całości. Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi oraz startą na małych oczkach mleczną czekoladą. Ciasto schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Smacznego !!!