ßßß Cookit - przepis na Fasolka po bretońsku inaczej

Fasolka po bretońsku inaczej

nazwa

Wykonanie

Większość osób wie że ja za fasolka po bretońsku nie przepadam, więc kiedy mnie siostra poczęstowała miseczką od razu odmówiłam, ale ona jak zwykle nałożyła i kazała mi spróbować. Ja widząc moją fasolkę od razu pytam: co to? To nie fasolka po bretońsku bo tu jest samo mięso i groch. A ona na to to moja wersja dla Kuby- jej synka. Chyba nie muszę pisać że w smaku o niebo lepsza od klasycznej wersji i muszę stwierdzić że była naprawdę dobra.
Składniki:
1 kg świeżego grochu typu jaś (u mnie mrożony)
2 piersi z kurczaka
3 podudzia z kurczaka
1 mały dobry koncentrat pomidorowy
4 łyżki włoszczyzny na zimę przepis znajdziecie tutaj
1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
1 łyżeczka suszonego cząbru
1 mała cebula
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
1 spora łyżka smalcu
1/2 szklanki mąki tortowej
sól i pieprz do smaku
Groch, mięso oraz włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości grochu i mięsa. Gdy groch i mięso będą miękkie, wówczas wyjmujemy mięso, studzimy i rozdrabiamy je na mniejsze kawałki. W tym czasie do garnka dodajemy cząber oraz papryk ę i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy smalec. Do smalcu wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę i lekko rumienimy, a następnie dodajemy mąkę. Wszystko doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Kiedy mąka nam się chwilkę podgotuję wówczas gorącą dodajemy do cały czas gotującego się garnka z grochem. Wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Na końcu do garnka dodajemy rozdrobione mięso i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy spora ilością pieprzu i solą jeśli zajdzie taka potrzeba. Smacznego !!!
Groch, mięso, włoszczyzna, ziele angielskie i liście laurowe.
Zalane wodą.
Ugotowane mięso.
Rozdrobione mięso.
Z cząbrem i papryką.
Smalec.
Z cebulą.
Dodanie mąki.
Gotowanie zasmażki.
Zasmażka.
Dodanie zasmażki do fasolki.
Dodanie mięsa do fasolki.
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2014/11/Fasolka-po-bretonsku-inaczej.html