Wykonanie

Większość osób wie że ja za
fasolka po bretońsku nie przepadam, więc kiedy mnie siostra poczęstowała miseczką od razu odmówiłam, ale ona jak zwykle nałożyła i kazała mi spróbować. Ja widząc moją
fasolkę od razu pytam: co to? To nie
fasolka po bretońsku bo tu jest samo
mięso i
groch. A ona na to to moja wersja dla
Kuby- jej synka. Chyba nie muszę pisać że w smaku o niebo lepsza od klasycznej wersji i muszę stwierdzić że była naprawdę dobra.Składniki:1 kg świeżego
grochu typu jaś (u mnie mrożony)2
piersi z kurczaka3 podudzia z
kurczaka1 mały dobry
koncentrat pomidorowy4 łyżki
włoszczyzny na zimę przepis znajdziecie tutaj1 łyżeczka
papryki mielonej słodkiej1 łyżeczka suszonego cząbru1 mała
cebulakilka ziaren
ziela angielskiegokilka
liści laurowych1 spora łyżka
smalcu1/2 szklanki
mąki tortowej
sól i
pieprz do smaku
Groch,
mięso oraz
włoszczyznę,
ziele angielskie i
liść laurowy wrzucamy do dużego garnka i zalewamy
wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości
grochu i
mięsa. Gdy
groch i
mięso będą miękkie, wówczas wyjmujemy
mięso, studzimy i rozdrabiamy je na mniejsze kawałki. W tym czasie do garnka dodajemy cząber oraz
papryk ę i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy
smalec. Do
smalcu wrzucamy pokrojoną w kostkę
cebulkę i lekko rumienimy, a następnie dodajemy
mąkę. Wszystko doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Kiedy
mąka nam się chwilkę podgotuję wówczas gorącą dodajemy do cały czas gotującego się garnka z
grochem. Wszystko dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Na końcu do garnka dodajemy rozdrobione
mięso i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy spora ilością
pieprzu i
solą jeśli zajdzie taka potrzeba. Smacznego !!!
Groch,
mięso,
włoszczyzna,
ziele angielskie i
liście laurowe.

Zalane
wodą.

Ugotowane
mięso.

Rozdrobione
mięso.

Z cząbrem i
papryką.
Smalec.

Z
cebulą.

Dodanie
mąki.

Gotowanie zasmażki.

Zasmażka.

Dodanie zasmażki do
fasolki.

Dodanie
mięsa do
fasolki.


