ßßß Cookit - przepis na Szybkie mini kebaby z kurczakiem

Szybkie mini kebaby z kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Kto z was jadł takiego prawdziwego kebaba w placku naan z dużą ilością mięsa oprószone tylko sałatką i warzywami ? Bo ja miałam nie raz taką przyjemność od kąt mieszkam w UK. Ale dziś chciałam wam pokazać moją domową wersję właśnie takich kebabów z kurczakiem i dużą ilością sosu czosnkowego. Po prostu niebo w gębie.
Składniki:
2 mini chlebki naan
2 duże piersi z kurczaka
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka sosu słodkiego chilli
1 łyżeczka garam masala(kupiłam w hinduskim sklepie)
1 łyżeczka chana masala(kupiłam w hinduskim sklepi)
1/2 łyżeczki tandoori masala(kupiłam w hinduskim sklepie)
1/2 łyżeczki soli
pieprz
kilka liści sałaty rzymskiej
1 mała czerwona cebula 1 duży pomidor
dużo sosu czosnkowego a przepis znajdziecie tutaj
Piersi z kurczaka dokładnie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowy, a następnie kroimy w grubą kostkę.
Do mięsa dodajemy oliwę z oliwek, garam masala, chana masala, tandoori masala, oregano, czosnek granulowany, sos chili, sól i pieprz.
Wszystko dokładnie mieszamy, jak mamy czas to odstawiamy w chłodne miejsce na około 1-2 godzin, a jak nie to smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, gdyż już dodaliśmy oliwę z oliwek.
Mięso przykrywamy i dusimy, co jakiś czas mieszając, do momentu aż woda całkowicie wyparuje, a mięso się porządnie przyrumieni.
Chlebki naan wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250'C i podgrzewamy je jakieś 5 minut.
Cebulę kroimy w piórka, sałatę szatkujemy, a pomidora kroimy w pół plasterki.
Podpieczone chlebki naan wyjmujemy na talerz.
Na każdy chlebek nakładamy po połowie mięsa.
Mięso obficie polewamy sosem czosnkowym.
Na sos układamy cebulę, pomidory i sałatę.
Na koniec warzywa można oblać sosem czosnkowym. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego !!!
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2014/02/Szybkie-mini-kebaby-z-kurczakiem.html