Wykonanie

Kto z was jadł takiego prawdziwego kebaba w placku naan z dużą ilością
mięsa oprószone tylko
sałatką i warzywami ? Bo ja miałam nie raz taką przyjemność od kąt mieszkam w UK. Ale dziś chciałam wam pokazać moją domową wersję właśnie takich kebabów z
kurczakiem i dużą ilością
sosu czosnkowego. Po prostu niebo w gębie.Składniki:2 mini
chlebki naan2 duże
piersi z kurczaka3-4 łyżki
oliwy z oliwek1/2 łyżeczki
oregano1 łyżeczka
czosnku granulowanego1 łyżeczka sosu słodkiego
chilli1 łyżeczka
garam masala(kupiłam w hinduskim sklepie)1 łyżeczka chana
masala(kupiłam w hinduskim sklepi)1/2 łyżeczki tandoori
masala(kupiłam w hinduskim sklepie)1/2 łyżeczki
solipieprzkilka liści
sałaty rzymskiej1 mała
czerwona cebula 1 duży
pomidordużo
sosu czosnkowego a przepis znajdziecie tutaj
Piersi z kurczaka dokładnie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowy, a następnie kroimy w grubą kostkę.

Do
mięsa dodajemy
oliwę z oliwek,
garam masala, chana
masala, tandoori
masala,
oregano,
czosnek granulowany, sos
chili,
sól i
pieprz.

Wszystko dokładnie mieszamy, jak mamy czas to odstawiamy w chłodne miejsce na około 1-2 godzin, a jak nie to smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, gdyż już dodaliśmy
oliwę z oliwek.

Mięso przykrywamy i dusimy, co jakiś czas mieszając, do momentu aż
woda całkowicie wyparuje, a
mięso się porządnie przyrumieni.


Chlebki naan wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250'C i podgrzewamy je jakieś 5 minut.

Cebulę kroimy w piórka,
sałatę szatkujemy, a
pomidora kroimy w pół plasterki.

Podpieczone
chlebki naan wyjmujemy na talerz.

Na każdy chlebek nakładamy po połowie
mięsa.
Mięso obficie polewamy
sosem czosnkowym.

Na sos układamy
cebulę,
pomidory i
sałatę.



Na koniec warzywa można oblać
sosem czosnkowym. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego !!!


