ßßß Cookit - przepis na Tort Ambasador

Tort Ambasador

nazwa

Wykonanie

Kochani nie mogłam wcześniej złożyć wam życzeń świątecznych i noworoczny, a to wszytko przez brak podłączenia do sieci, ale za to życzę wam w tym Nowy Roku wszystkiego dobrego, osiągnięcia samych sukcesów zawodowych i prywatnych, a co najważniejsze spełnienie swoich najskrytszych marzeń. A na osłodę nowego roku proponuję wam Tort Ambasador.
Składniki:
Na biszkopt kokosowy:
5 białek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie 200g wiórek kokosowych
Na masę:
5 żółtek
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
3 łyżki mąki tortowej
1 kostka masła
1/2 kostki margaryny
3-4 łyżki kakao
1 mleczna czekolada
1 puszka pomarańczy w syropie
Ponadto:
2 galaretki agrestowe
kilka mandarynek
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
Białka z cukrem...............................................................
Do ubitych białek dodajemy kokos i proszek do pieczenia , a następnie dokładnie wszystko mieszamy.
Piana z białek z kokosem i proszkiem do pieczenia.....................................
Cisto na biszkopt wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Biszkopt przed pieczeniem...........................................................
Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 160'C przez około 45-50 minut. Biszkopt po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Biszkopt kokosowy........................................................................
Mleko przelewamy do garnka, a następnie dodajemy żółtka, budyń waniliowy, cukier, cukier waniliowy, mąkę tortową. Wszystko dokładnie mieszamy i na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia.
Składniki na budyń.................................................................
Kiedy budyń nam zgęstnieje gotujemy go jeszcze przez chwilę tak aby powstały nam powietrzne pęcherzyki. Ugotowany budyń odstawiamy do ostygnięcia. Masło i margarynę rozcieramy.
Masło i margaryna..............................................................................
Do utartego masła z margaryną dodajemy po łyżce ugotowany i ostudzony budyń, cały czas dokładnie miksując.
Z budyniem................................................................................
Utartą masę dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao i startą na kawałki czekoladę.
Masa, kakao i czekolada..............................................................................................
Masę dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy ją na biszkopt kokosowy, rozsmarowując równo po całym cieście.
Biszkopt i ciemna masa.............................................................................
Do drogiej połowy masy dodajemy pokrojone na kawałki cząstki pomarańczy odcedzone z nadmiaru syropu.
Masa i pomarańcze......................................................................
Masę dokładnie mieszamy i wykładamy ją na ciemną masę również dokładnie, równomiernie rozsmarowując.
Jasna masa.........................................................................
W między czasie rozpuszczamy galaretki według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na jasną masę wykładamy kawałki obranych mandarynek.
Z mandarynkami.................................................................................................
Na mandarynki wylewamy tężejące galaretki.
Z galaretką..............................................................
Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin aby galaretka dobrze nam stężała. Smacznego !!!
Tort Ambasador...................................................................
Tort Ambasador................................................................................
I jeszcze raz.......................................................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2011/01/Tort-Ambasador.html