Wykonanie
Kochani nie mogłam wcześniej złożyć wam życzeń świątecznych i noworoczny, a to wszytko przez brak podłączenia do
sieci, ale za to życzę wam w tym Nowy Roku wszystkiego dobrego, osiągnięcia samych sukcesów zawodowych i prywatnych, a co najważniejsze spełnienie swoich najskrytszych marzeń. A na osłodę nowego roku proponuję wam Tort Ambasador.Składniki:Na
biszkopt kokosowy:5
białek1 szklanka
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 opakowanie 200g wiórek
kokosowychNa masę:5
żółtek2 szklanki
mleka1 szklanka
cukru1
cukier waniliowy1
budyń waniliowy3 łyżki
mąki tortowej1 kostka
masła1/2 kostki
margaryny3-4 łyżki
kakao1
mleczna czekolada1 puszka
pomarańczy w
syropiePonadto:2
galaretki agrestowekilka
mandarynekBiałka ubijamy z
cukrem na sztywną pianę.
Białka z
cukrem...............................................................Do ubitych
białek dodajemy
kokos i
proszek do pieczenia , a następnie dokładnie wszystko mieszamy.

Piana z
białek z
kokosem i
proszkiem do pieczenia.....................................Cisto na
biszkopt wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Biszkopt przed pieczeniem...........................................................
Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 160'C przez około 45-50 minut.
Biszkopt po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Biszkopt kokosowy........................................................................
Mleko przelewamy do garnka, a następnie dodajemy
żółtka,
budyń waniliowy,
cukier,
cukier waniliowy,
mąkę tortową. Wszystko dokładnie mieszamy i na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia.

Składniki na
budyń.................................................................Kiedy
budyń nam zgęstnieje gotujemy go jeszcze przez chwilę tak aby powstały nam powietrzne pęcherzyki. Ugotowany
budyń odstawiamy do ostygnięcia.
Masło i
margarynę rozcieramy.
Masło i
margaryna..............................................................................Do utartego
masła z
margaryną dodajemy po łyżce ugotowany i ostudzony
budyń, cały czas dokładnie miksując.

Z
budyniem................................................................................Utartą masę dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy
kakao i startą na kawałki
czekoladę.

Masa,
kakao i
czekolada..............................................................................................Masę dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy ją na
biszkopt kokosowy, rozsmarowując równo po całym cieście.
Biszkopt i ciemna masa.............................................................................Do drogiej połowy masy dodajemy pokrojone na kawałki cząstki
pomarańczy odcedzone z nadmiaru
syropu.

Masa i
pomarańcze......................................................................Masę dokładnie mieszamy i wykładamy ją na ciemną masę również dokładnie, równomiernie rozsmarowując.

Jasna masa.........................................................................W
między czasie rozpuszczamy
galaretki według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na jasną masę wykładamy kawałki obranych
mandarynek.

Z
mandarynkami.................................................................................................Na
mandarynki wylewamy tężejące
galaretki.

Z
galaretką..............................................................Gotowe ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin aby
galaretka dobrze nam stężała. Smacznego !!!

Tort Ambasador...................................................................

Tort Ambasador................................................................................

I jeszcze raz.......................................................................................