Wykonanie
Składniki na ciasto murzynkowe:1 szklanka
wody3-4 łyżki
kakao1 szklanka
cukru1 kostka
masła lub
margaryny4
jajka3 szklanki
mąki1 kopiasta łyżeczka
proszku do pieczeniakilka kropli esensji migdałowej lub rumowejSkładniki na masę
serową:50 dag
białego sera mielonego4
jajka1/4 kostki
masła1
budyń1 szklanka
cukru pudruWodę,
cukier i
kakao doprowadzamy do wrzenia.
Cukier,
woda i
kakao.........................................................................A następnie gotujemy przez około 3 minuty.

Gotowanie polewy........................................................Podgotowaną polewę ściągamy z ognia i dodajemy do niej całą kostkę
margaryny lub
masła i odstawiamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się tłuszczu.

Z
margaryną....................................................Po rozpuszczeniu sie
margaryny do masy dodajemy oddzielone od
białek żółtka, esensję
migdałową lub
rumową i
mąkę, a następnie dokładnie mieszamy.

Na końcu do masy dodajemy
proszek do pieczenia
oraz pianę ubitą na sztywno z
białek.

Wszystko razem dokładnie ale delikatnie mieszamy i wylewamy na dużą foremkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciato murzynkowe na brytfance............................................................W czasie rozpuszczania sie
margaryny robimy masę
serową.
Masło ucieramy dodając po jednym
żółtku i po troche
cukru pudru.
Masło,
żółtka i
cukier puder.......................................................Do utartej masy dodajemy po łyżce
ser cały czas mieszając.

Z
białym serem..........................................................Do utartej masy serowej dodajemy
budyń i dokładnie mieszamy.

Z
budyniem........................................................................Na końcu dodajemy pianę ubitą z
białek.

Z pianą z
białek..................................................................Wszystko dokładnie ale delikatnie mieszamy i wylewamy na brytfankę z
ciastem murzynkowym.

Ciato murzynkowe z masa
serową...........................................................Ciato pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 60-80 minut.

Ciasto przed pieczeniem..................................................Ciasto po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia w piekarniku. Smacznego !!!

Ciasto po upieczeniu..............................................................

Murzynek z
serem.................................................................

W kawałeczkach...............................................................

I jeszcze raz..............................................................