Skadniki:4 ziemniaki średniej wielkości1 czerwona papryka1 czerwona cebula2 duże pomidory2 kopiaste łyżki czystego smalcu10 dag gotowanego lub wędzonego boczku20-30 dag dobrej kiełbasy2 łyżki keczupu3 łyżki śmietanykika ziaren ziela angielskiego1-2 liście laurowesól i pieprzNa 1 łyżce smalcu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną równie drobno paprykę (wcześniej oczyszczoną z pestek) i pokrojone w kostkę pomidory.Cebula z papryką i pomidorami.....................................................Gdy składniki się zasmażą dodajemy pokrojona w kostkę kiełbasę, podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.Z kiełbasą.................................................................................Do 3-4 szklanek wody dodajemy pokrojony w średniej wielkości kostkę boczek, pozostały smalec, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i wszystko razem zagotowujemy.Boczek z przyprawami i smalcem......................................Do gotującego sie boczku dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.Z ziemniakami..................................................................................Gdy będą miękkie, łączymy z uprażonymi warzywami z kiebasą, dodajemy keczup i doprawiamy do smaku przyprawami.Z uprażonymi warzywami z kiełbasą....................................................Wszystko razem zagotowujemy, po zdjęciu z ognia łączymy ze śmietaną i podajemy. Smacznego !!!Zupa cygańska..............................................................................