Wykonanie

Składniki2
udka z kurczaka3 litry
wody3 średnie
ziemniaki2
marchewki1
pietruszka1 mały
por6 łyżek
kaszy jęczmiennej1
liść laurowy2
ziela angielskie1 ząbek
czosnku1 łyżka
przyprawy do zup2
kostki rosołowePonadto na zasmażkę:4 plastry
boczku1 mała
cebula1 łyżka
smalcu2-3 łyżek
mąkiDo garnka wlej
wodę, włóż
mięso i po kolei dodawaj:
ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę,
marchewkę i
pietruszkę obrane i starte na tarce o dużych oczkach, drobno pokrojonego w paseczki
pora,
kaszę jęczmienną,
liść laurowy,
ziele angielskie, obrany
czosnek,
przyprawę do zup ,
kostki rosołowe.

Przed zagotowaniem...............................Wszystko razem doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu do miękkości
mięsa. Kiedy
mięso zmięknie wyciągnij je z zupy i odstaw do ostygnięcia.Na patelni na rozgrzanym
smalcu usmaż
boczek, dodaj pokrojoną w kostkę
cebulę, wszystko razem smaż aż
cebula się lekko zrumieni, dodaj wtedy
mąkę, dokładnie wymieszaj i smaż do momentu aż powstanie delikatna piana.

Zasmażka.........................Wówczas zawartość patelni przelej do gotującej się zupy i wszystko razem zamieszaj tak aby nie porobiły się grudki. Zagotuj. Obierz ostygnięte
mięso, rozdrobnij na mniejsze kawałki, dodaj do zupy, dopraw
solą i
pieprzem. Smacznego !

I już krupniczk jest gotowy..........................