Wykonanie
< Naleśniki – przepis podstawowyCiasto mocno
czekoladowe >Naleśniki na słodko z
serem białym
Składniki na naleśniki:2
jajka1 szklanka
mąki1 szklanka
mleka1/4 szklanki
wody gazowanej(naleśniki będą miały dzięki temu lepsze ciasto)odrobina
soli1 łyżeczka
cukrutrochę
oleju(dzięki temu nie musimy dodawać go na patelnie)

Smażenie naleśników:Składniki mieszamy do czasu, aż uzyskamy jednolitą, płynną konsystencję.Najskuteczniej za pomocą miksera. Jeżeli ciasto na naleśniki nie będzie odpowiednie, to możemy dodać odrobinę
wody lub
mąki. Jest to właściwie najważniejszy etap robienia naleśników. Ciasto musi dobrze rozprowadzać się po patelni, w przeciwnym wypadku naleśniki nie będą się dobrze smażyły. Idealne ciasto powinno być dość rzadkie, jeśli będzie za gęste nie rozprowadzi się dobrze po patelni.



Masa serowa do naleśników0,5 kg
tłustego sera zmielonego (na sernik)1 opakowanie
cukru waniliowego3 łyżki
cukru białego1 – 2
żółtka3 łyżki
mlekaWykonanie:Do miski włożyć
ser, wsypać do niego
cukier oraz
cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszać razem z
żółtkami i
mlekiem na gładką masę. Smarować naleśniki i składać w trójkąty lub rulony. Obsmażyć na rozgrzanej patelni z
masłem na małym ogniu na złoty kolor. Podawać z
bitą śmietaną na wierzchu, z polewą lub innymi ulubionymi dodatkami np.
owocami świeżymi lub z puszki (
ananas,
brzoskwinia) polane
syropem z agawy lub
miodem.




Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Naleśniki – przepis podstawowyCiasto mocno
czekoladowe >