ßßß
Składniki:5 jajek1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki ziemniaczanej3/4 szklanki oleju roślinnego1 szklanka cukru dowolnego2 łyżeczki proszku do pieczeniabarwniki spożywcze do barwienia
Wykonanie:Formę do babki wysmarować w środku masłem i obsypać tartą bułką.Piekarnik nagrzewamy w chwili robienia ciasta na 180CMąkę + proszek mieszamy za pomocą trzepaczki aby je wymieszać ze sobą oraz spulchnić mąkę.Jajka oddzielamy: żółtka do małej miseczki a białka ubijamy z odrobiną soli, dosypując po trochu cukru i cały czas ubijać na lśniącą sztywną pianę.Kiedy białka ubite dodajemy do nich po 1 żółtku i miksujemy na wolnych obrotach.Do tak powstałej masy dosypujemy po trochu mąki i mieszamy mikserem.Dodajemy też na koniec olej i miskujemy całość na gładką masę.Masę dzielimy na 2 częśći.Odlewamy jedną część do innej miski, do każdej części dodajemy inny kolor barwnika i miksujemy do połączenia się barwnika z masą. Można użyć tylko 1 barwnik a drugą część zostawić naturalną.Do formy wlewamy najpierw jednen kolor masy a na nią następny kolor masy.Za pomocą patyka do szaszłyka lub innego cienkiego patyczka mieszamy obie masy przez chwilę.Pieczemy 1h w 180C w środkowej półce lub dolnej w termoobiegu lub bez.Po upieczeniu sprawdzamy czy babka jest dobra za pomocą długiego patyczka drewnianego, jeśli po wbiciu go do ciasta jest suchy i nie przywiera do niego ciasto oznacza że babka gotowa.
Polewa:Może być wykonana z lukru lub czekolady.Lukier: 4 łyżki cukru pudru + ok 2 łyżki wody i barwnik ( lub bez) mieszamy, jeśli za gęste dodać odrobinkę wody więcej, jeśli za rzadki dodać cukru pudru.Czekoladowa polewa: roztapiamy tabliczkę czekolady w garnuszku pilnując aby nie spaliła się, dodajemy 1 łyżkę oleju, mieszamy. Można też dodać śmietanę kremówkę około 5 łyżek.
Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< koktajl owocowy na bazie świeżego sokuZupa z czerwonej soczewicy i papryki >