Wykonanie
< koktajl
owocowy na bazie świeżego sokuZupa z
czerwonej soczewicy i
papryki >Kolorowa babka
Składniki:5
jajek1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
oleju roślinnego1 szklanka
cukru dowolnego2 łyżeczki
proszku do pieczeniabarwniki spożywcze do
barwieniaWykonanie:Formę do babki wysmarować w środku
masłem i obsypać
tartą bułką.Piekarnik nagrzewamy w chwili robienia ciasta na 180C
Mąkę + proszek mieszamy za pomocą trzepaczki aby je wymieszać ze sobą oraz spulchnić
mąkę.
Jajka oddzielamy:
żółtka do małej miseczki a
białka ubijamy z odrobiną
soli, dosypując po trochu
cukru i cały czas ubijać na lśniącą sztywną pianę.Kiedy
białka ubite dodajemy do nich po 1
żółtku i miksujemy na wolnych obrotach.Do tak powstałej masy dosypujemy po trochu
mąki i mieszamy mikserem.Dodajemy też na koniec
olej i miskujemy całość na gładką masę.Masę dzielimy na 2 częśći.Odlewamy jedną część do innej miski, do każdej części dodajemy inny kolor barwnika i miksujemy do połączenia się barwnika z masą. Można użyć tylko 1 barwnik a drugą część zostawić naturalną.Do formy wlewamy najpierw jednen kolor masy a na nią następny kolor masy.Za pomocą patyka do szaszłyka lub innego cienkiego patyczka mieszamy obie masy przez chwilę.Pieczemy 1h w 180C w środkowej półce lub dolnej w termoobiegu lub bez.Po upieczeniu sprawdzamy czy babka jest dobra za pomocą długiego patyczka drewnianego, jeśli po wbiciu go do ciasta jest suchy i nie przywiera do niego ciasto oznacza że babka gotowa.
Polewa:Może być wykonana z lukru lub
czekolady.
Lukier: 4 łyżki
cukru pudru + ok 2 łyżki
wody i barwnik ( lub bez) mieszamy, jeśli za gęste dodać odrobinkę
wody więcej, jeśli za rzadki dodać
cukru pudru.
Czekoladowa polewa: roztapiamy tabliczkę
czekolady w garnuszku pilnując aby nie spaliła się, dodajemy 1 łyżkę
oleju, mieszamy. Można też dodać
śmietanę kremówkę około 5 łyżek.
Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< koktajl
owocowy na bazie świeżego sokuZupa z
czerwonej soczewicy i
papryki >