ßßß Cookit - przepis na Mikołajkowe Cake Pops - Bałwanki

Mikołajkowe Cake Pops - Bałwanki

nazwa

Wykonanie

Zbiliżają się Mikołajki, a te urocze bałwanki sprawdzą się jako słodki prezent dla dzieci. Gdyby ktoś jeszcze nie wiedział co to Cake Pops to wyjaśniam, iż jest to ciasto na patyczkach oblane czekoladą i udekorowane w zależności od okazji i własnej fantazji. Ja inspirację znalazłam tutaj, a przepis na prostą babkę podpatrzyłam u Makusi . Natomiast na Allegro można znaleźć mnóstwo rozmaitych jadalnych ozdób w przystępnych cenach.
Składniki na 24 sztuki po 36 g:
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
W misie miksera ubić jajka z cukrem. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia na przemian z olejem i dobrze zmiksować. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 °C. Wystudzić.
Dodatkowo:
200-250 g serka mascarpone
3 tabliczki białej czekolady
2-3 łyżki oleju rzepakowego
barwnik spożywczy niebieski do barwienia czekolady (do kupienia tutaj)
24 patyczki do lizaków lub patyczki do szaszłyków (swoje ozdobiłam kolorowymi tasiemkami)
kolorowe posypki
czarny pisak spożywczy
kolorowe tasiemki na szaliki
kawałek styropianu lub gąbki florystycznej (ewentualnie wysoka szklanka)
Wystudzone ciasto drobno pokruszyć i dodać serek mascarpone. Najlepiej wymieszać w malakserze, składniki powinny być dobrze ze sobą połączone. Następnie nabierać porcje ciasta, np. łyżką do lodów, by mniej więcej były tej samej wielkości (ja swoje porcje ważyłam) i formować w dłoniach kule. Układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Dobrze schłodzić w lodówce.
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając olej. Trzeba uchwycić odpowiednią konsystencję czekolady, nie może być zbyt rzadka, bo będzie spływać z kul, ani zbyt gęsta, bo brzydko zastygnie.
Wyjąć kule z lodówki. Koniec patyczka (ten bez szpicu) zamoczyć w czekoladzie i wbić w kulę, mniej więcej do jej połowy. Następnie zanurzyć całą kulę w czekoladzie i delikatnie strząsnać nadmiar. Odstawić do zastygnięcia, wbijając patyczek w styropian. To samo zrobić z 11 kulami. Kolorowych posypek trzeba użyć nim kule całkiem zastygną.
Pozostałą czekoladę (jeśli zrobiła się zbyt gęsta to na chwilę postawić na garnku z parującą wodą) zabarwić na niebiesko. Kolejne 12 kul zanurzać w czekoladzie i dekorować posypkami. Najlepiej przechowywać w lodówce.
Dokładną instrukcję zrobienia bałwanków znajdziecie pod linkiem, który podałam wyżej lub tutaj .
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2012/12/mikoajkowe-cake-pops-bawanki.html