Wykonanie
Zbiliżają się Mikołajki, a te urocze bałwanki sprawdzą się jako słodki prezent dla dzieci. Gdyby ktoś jeszcze nie wiedział co to
Cake Pops to wyjaśniam, iż jest to ciasto na patyczkach oblane
czekoladą i udekorowane w zależności od okazji i własnej fantazji. Ja inspirację znalazłam tutaj, a przepis na prostą babkę podpatrzyłam u Makusi . Natomiast na Allegro można znaleźć mnóstwo rozmaitych jadalnych ozdób w przystępnych cenach.Składniki na 24 sztuki po 36 g:Ciasto:4
jajka1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki ziemniaczanej1 szklanka
oleju1 łyżeczka
proszku do pieczeniaW misie miksera ubić
jajka z
cukrem. Dodać obie
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia na przemian z
olejem i dobrze zmiksować. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 °C. Wystudzić.Dodatkowo:200-250 g
serka mascarpone3 tabliczki
białej czekolady2-3 łyżki
oleju rzepakowegobarwnik spożywczy niebieski do
barwienia czekolady (do kupienia tutaj)24 patyczki do lizaków lub patyczki do szaszłyków (swoje ozdobiłam kolorowymi tasiemkami)kolorowe posypkiczarny pisak spożywczykolorowe tasiemki na szalikikawałek styropianu lub gąbki florystycznej (ewentualnie wysoka szklanka)Wystudzone ciasto drobno pokruszyć i dodać
serek mascarpone. Najlepiej wymieszać w malakserze, składniki powinny być dobrze ze sobą połączone. Następnie nabierać porcje ciasta, np. łyżką do
lodów, by mniej więcej były tej samej wielkości (ja swoje porcje ważyłam) i formować w dłoniach kule. Układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Dobrze schłodzić w lodówce.
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w kąpieli
wodnej, dodając
olej. Trzeba uchwycić odpowiednią konsystencję
czekolady, nie może być zbyt rzadka, bo będzie spływać z kul, ani zbyt gęsta, bo brzydko zastygnie.Wyjąć kule z lodówki. Koniec patyczka (ten bez szpicu) zamoczyć w
czekoladzie i wbić w kulę, mniej więcej do jej połowy. Następnie zanurzyć całą kulę w
czekoladzie i delikatnie strząsnać nadmiar. Odstawić do zastygnięcia, wbijając patyczek w styropian. To samo zrobić z 11 kulami. Kolorowych posypek trzeba użyć nim kule całkiem zastygną.Pozostałą
czekoladę (jeśli zrobiła się zbyt gęsta to na chwilę postawić na garnku z parującą
wodą) zabarwić na niebiesko. Kolejne 12 kul zanurzać w
czekoladzie i dekorować posypkami. Najlepiej przechowywać w lodówce.Dokładną instrukcję zrobienia bałwanków znajdziecie pod
linkiem, który podałam wyżej lub tutaj .Życzę smacznego!