ßßß Cookit - przepis na Ciasto z jabłkami szybkie bez miksera

Ciasto z jabłkami szybkie bez miksera

nazwa

Wykonanie

< Batony bounty
Kurczak w sosie mascarpone Doroty Wellman >
Ciasto z jabłkami szybkie bez miksera
Przepis pochodzi ze strony bloga kulinarnego „mała cukierenka” pozwoliłam sobie zrobić dokładnie takie samo ciasto jak w przepisie na blogu. Ciasto miało jeszcze białą polewę ale ja z niej akurat nie skorzystałam i zostawiłam moje ciasto w wersji bez polewy. Faktycznie ciasto jest banalnie proste bo nie używamy nawet miksera, jest też bardzo wilgotne dzięki oleju oraz w smaku przypomina nieco piernika z jabłkami dzięki cynamonowi. Akurat cynamonu nie miałam w domu ale była przyprawa do szarlotki która zawiera cynamon i inne korzenne przyprawy dlatego pewnie smak mojego ciasta przypominał mi trochę piernika. Ciasto jest godne polecenia.
„Mała Cukierenka” zamieściła dodatkowo film w którym pokazała jak robi się to ciasto, link do filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=QG2pANm8erg
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam zwykłej pszennej)
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu(użyłam 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki)
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej(pominęłam ten składnik)
3/4 szklanki cukru (użyłam zwykłego białego)
3/4 szklanki oleju
2 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 średniej wielkości jabłka, obrane i drobno pokrojone (ja dałam 3 jabłka)
Wierzch:( u mnie bez polewy)
100g białej czekolady
1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.
2. Do miski przesiać mąkę. Dodać sodę, szczyptę soli, przyprawy i cukier, wymieszać.
3. Do drugiej miski dodać olej, jajka i aromat, wymieszać do połączenia składników.
4. Do mąki wlać mokre składniki, dodać jabłka i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia . Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
6. Czekoladę roztopić na parze. Dodać cynamon, wymieszać. Następnie roztopioną czekoladę rozprowadzić równomiernie na cieście.
Ciasto podawać pokrojone na grube plastry.
Smacznego!
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< Batony bounty
Kurczak w sosie mascarpone Doroty Wellman >
Źródło:http://panikucharka.pl/slodkosci-2/ciasto-jablkami-szybkie-bez-miksera