Wykonanie
< Batony bounty
Kurczak w sosie
mascarpone Doroty Wellman >Ciasto z
jabłkami szybkie bez mikseraPrzepis pochodzi ze strony bloga kulinarnego „mała cukierenka” pozwoliłam sobie zrobić dokładnie takie samo ciasto jak w przepisie na blogu. Ciasto miało jeszcze białą polewę ale ja z niej akurat nie skorzystałam i zostawiłam moje ciasto w wersji bez polewy. Faktycznie ciasto jest banalnie proste bo nie używamy nawet miksera, jest też bardzo wilgotne dzięki
oleju oraz w smaku przypomina nieco piernika z
jabłkami dzięki cynamonowi. Akurat
cynamonu nie miałam w domu ale była
przyprawa do szarlotki która zawiera
cynamon i inne
korzenne przyprawy dlatego pewnie smak mojego ciasta przypominał mi trochę piernika. Ciasto jest godne polecenia.„Mała Cukierenka” zamieściła dodatkowo film w którym pokazała jak robi się to ciasto, link do filmiku:http://www.youtube.com/watch?v=QG2pANm8erg


Składniki:1 i 1/3 szklanki
mąki pszennej (użyłam zwykłej pszennej)1 płaska łyżeczka
sodyszczypta
soli1 łyżeczka mielonego
cynamonu(użyłam 2 łyżeczki
przyprawy do szarlotki)1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej(pominęłam ten składnik)3/4 szklanki
cukru (użyłam zwykłego białego)3/4 szklanki
oleju2 duże
jajka1/3 łyżeczki
aromatu waniliowego2 średniej wielkości
jabłka, obrane i drobno pokrojone (ja dałam 3
jabłka)Wierzch:( u mnie bez polewy)100g
białej czekolady1/2 łyżeczki
cynamonuWykonanie:1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.2. Do miski przesiać
mąkę. Dodać
sodę, szczyptę
soli,
przyprawy i
cukier, wymieszać.3. Do drugiej miski dodać
olej,
jajka i aromat, wymieszać do połączenia składników.4. Do
mąki wlać mokre składniki, dodać
jabłka i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia . Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.6.
Czekoladę roztopić na parze. Dodać
cynamon, wymieszać. Następnie roztopioną
czekoladę rozprowadzić równomiernie na cieście.Ciasto podawać pokrojone na grube plastry.



Smacznego!About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Batony bounty
Kurczak w sosie
mascarpone Doroty Wellman >