ßßß

Owoce sezonowe pod maślana kruszonką podawane jako ciepły deser. Wykorzystać można każdy rodzaj owoców, można ze sobą mieszać i za każdym razem komponować inny deser, oprócz wersji klasycznej możemy dodawać także inne dodatki smakowe jak posiekane migdały, orzechy, wiórki kokosowe,płatki owsiane,cynamon, rodzynki.
Na średniej wielkości naczynie żaroodporne użyłam 4 brzoskwinie, 7 małych śliwek i 1 małe opakowanie borówki amerykańskiej.Crumble jednak najlepiej prezentuje się kiedy zrobimy go w osobnych naczynkach, gdzie każdy dostanie swoją porcję. Na zdjęciach widać jak wygląda deser zrobiony w 1 dużym naczyniu oraz w oddzielnych miseczkach.Crumble owocowy ma to do siebie że podczas pieczenia owoce puszczają dużo soku, dlatego kiedy zapraszamy do domu gości i chcemy aby deser wyglądał ładnie lepiej zróbmy każdemu osobne naczynie.
Przepis:owoce sezonowe- dowolne, ilość odpowiednia do wielkości naczynka.Myjemy,osuszamy,większe owoce kroimy na kawałki.Wrzucamy do naczynia lub kilku małych miseczek.Wierzch posypujemy dość obficie kruszonką maślaną.Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 25 min w temp. 180CPodajemy ciepły, można także z ubitą śmietaną .Kruszonka :1 szklanka mąki pszennejok. pół kostki masła ( nie więcej)2 łyżki cukru np. brązowegoopcjonalnie różńe inne dodatki typu: posiekane orzechy, cynamon,płatki owsiane( u mnie klasyczna kruszonka bez dodatków)Do miski wkładamy mąkę, cukier i masło- palcami rozcieramy mąkę z masłem tak by powstała nam kruszonka.
About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Sernik- klasyczny i pysznyCiasto dyniowe z kokosową nutą >