Wykonanie
< Sernik- klasyczny i pysznyCiasto
dyniowe z
kokosową nutą >Crumble z
owoców sezonowych

Owoce sezonowe pod
maślana kruszonką podawane jako ciepły deser. Wykorzystać można każdy rodzaj
owoców, można ze sobą mieszać i za każdym razem komponować inny deser, oprócz wersji klasycznej możemy dodawać także inne dodatki smakowe jak posiekane
migdały,
orzechy,
wiórki kokosowe,
płatki owsiane,
cynamon,
rodzynki.

Na średniej wielkości naczynie żaroodporne użyłam 4
brzoskwinie, 7 małych
śliwek i 1 małe opakowanie
borówki amerykańskiej.Crumble jednak najlepiej prezentuje się kiedy zrobimy go w osobnych naczynkach, gdzie każdy dostanie swoją porcję. Na zdjęciach widać jak wygląda deser zrobiony w 1 dużym naczyniu oraz w oddzielnych miseczkach.Crumble
owocowy ma to do siebie że podczas pieczenia
owoce puszczają dużo soku, dlatego kiedy zapraszamy do domu gości i chcemy aby deser wyglądał ładnie lepiej zróbmy każdemu osobne naczynie.

Przepis:
owoce sezonowe- dowolne, ilość odpowiednia do wielkości naczynka.Myjemy,osuszamy,większe
owoce kroimy na kawałki.Wrzucamy do naczynia lub kilku małych miseczek.Wierzch posypujemy dość obficie kruszonką
maślaną.Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 25 min w temp. 180CPodajemy ciepły, można także z ubitą
śmietaną .Kruszonka :1 szklanka
mąki pszennejok. pół kostki
masła ( nie więcej)2 łyżki
cukru np. brązowegoopcjonalnie różńe inne dodatki typu: posiekane
orzechy,
cynamon,
płatki owsiane( u mnie klasyczna kruszonka bez dodatków)Do miski wkładamy
mąkę,
cukier i
masło- palcami rozcieramy
mąkę z
masłem tak by powstała nam kruszonka.


About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< Sernik- klasyczny i pysznyCiasto
dyniowe z
kokosową nutą >