Wykonanie
Przepis znaleźć można na kilku blogach, ja pokombinowałam i zrobiłam coś trochę po swojemu. a jednak bazując na tym co zastałam. Ciasto rozeszło się w migu, jest lekkie,
śmietankowe i
owocowe. Przyznam się, ze złapałam za ostatni kawałek gdy taki jeszcze został i nie spodziewałam się, ze wyjdzie aż takie smaczne. I moja drobna uwaga - ciasto po 2 czy 3 godzinach chłodzenia było średni stabilne, natomiast idealnie się kroiło następnego dnia (tutaj mam zdjęcia po 2-3 godzinach chłodzenia) i warto jest mu dać ten czas. Warstwę
makową piekłam z sernikiem i trochę zbyt mocno ją przesuszyłam dlatego dodatkowo nakropiłam ją cytrynówką, której praktycznie nie było czuć.

3
jajka3 łyżki
cukru2 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
kakao1 łyżka
olejuBiałka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy
żółtka i miksujemy.
Mąki i
kakao przesiewamy i dodajemy powoli mieszając do ubitych jaj. Na koniec dodajemy
olej.
Biszkopt pieczemy w blaszce wyłożonej papierem o wymiarach kartki a4 w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Warstwa śmietankowa (przygotowujemy 2):200 ml
śmietanki kremówki1 łyżka
cukru1 łyżeczka
żelatyny +odrobina
wody do namoczeniaZimną
śmietankę ubijamy wraz z
cukrem. dodajemy do niej
żelatynę namoczoną w wodzie i rozpuszczoną. Smarujemy ciemny
biszkopt.

Masa arbuzowa:50 dag miąższu z
arbuza (bez pestek, u mnie z ćwiartki
owocu)1 opakowanie
galaretki truskawkowejMiąższ kroimy w kawałeczki i dusimy na niewielkim ogniu przez 10-20 minut. Po tym czasie dodajemy
galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Masę
arbuzową wylewamy na
śmietankę.
Biszkopt makowy:4
białka3/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
octu jabłkowego1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej3 - 4 łyżki
makuBiałka ubijamy, stopniowo dodajemy
cukier, gdy ten się rozpuści dodajemy
ocet oraz przesiane
mąki wraz z
makiem. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni w blaszce o tych samych wymiarach co
biszkopt kakaowy. Układamy go bezpośrednio na
masie arbuzowej i smarujemy drugą porcją masy śmietankowej.

Masa truskawkowa:jedna lub dwie solidne garści
truskawek (kroimy je na kawałki, 2 lub 3 części)1 i 2/3 szklanki
wody1 opakowanie
kisielu truskawkowego firmy Wodzisław2 -3 łyżki
cukru1 czubata łyżeczka
żelatyny + trochę do namoczenia.
Truskawki układamy na 2 warstwie
śmietanki i zalewamy przygotowaną, wystudzoną masą (może się wydawać gęsta, ale po nałożeniu na ciasto się wyrówna). Zagotowujemy nieco ponad szklankę
wody, w pozostałej części rozpuszczamy
kisiel oraz
cukier. Gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Do gorącej masy dodajemy
żelatynę, pod wpływem ciepła się rozpuści. Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc.Coming soon...



Obserwuj tablicę
Truskawki należącą do użytkownika
Anna.