ßßß
W dzieciństwie każdego lata na stole pojawiały się knedle czy to ze śliwkami, a jak miło się szczęście to i z truskawkami. Wykorzystując sezon postanowiłam zrobić takie na dzisiejszy obiad. Ja zamiast przygotowywać panierkę osobno, postanowiłam zapiec ją na knedlach, jest to pracochłonne, jednak mając chwilę można od czasu do czasu zaszaleć w ten sposób. A wszystko to wybornie smakuje w towarzystwie śmietany, albo gęstego jogurtu greckiego...
250 g twarogu1 jajko2 łyżki cukru50 g masła65 g kaszy manny80 g mąki pszennej15 dużych truskawek
Twaróg jajko, cukier i masło miksujemy. Dodajemy kaszę i mąkę i mieszamy łyżką. Odstawiamy do lodówki. Knedle najlepiej formuje się dłońmi oprószonymi mąką. Odkładamy je na ręcznik, wtedy nie przykleją się do blatu i gotujemy około 7 minut od momentu wypłynięcia na niewielkim ogniu. Mi wyszło 15 sztuk. Nie polecam zastępowania dużej truskawki 2 mniejszymi, bo knedle lepi się gorzej.
Panierka:50 g masła60 g bułki tartej1 łyżka cukru (opcjonalnie)olej rzepakowy do smażenia
Masło i bułkę roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier. Ugotowane knedle obtaczamy w masie i smażymy w rozgrzanym oleju. Po czym poznamy, ze jest on gotowy? Knedle po włożeniu zaczną nam skwierczeć i bulgotać.
Dodatkowo:truskawkikubek śmietanyObowiązek blogowy wypełniony, obowiązek wyborczy też - pora coś obejrzeć. Miłego wieczoru!
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/milion-smakow-truskawekwww.comfortfood.pl