ßßß Cookit - przepis na Knedle z truskawkami:

Knedle z truskawkami:

nazwa

Wykonanie

Jakoś tak się nałożyły na siebie wszystkie konkursy i akcje. Ambitnie spędzam czas w kuchni i czaruję cudeńka z truskawek, bo zaczynają się pojawiać i u mnie w ogródku. Dzisiaj będzie konkretnie, ale i zdrowo. W przepisie znajdziecie ukochane masełko jak również olej rzepakowy. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego powinniśmy sięgać po niego często, wręcz na co dzień. Witaminy dzielą się na te rozpuszczalne w wodzie i te rozpuszczalne w tłuszczach, dlatego, aby je przyswoić konieczne jest spożywanie choćby niewielkich ilości np. olejów. Rzepakowy polecam do smażenia, bo w przeciwieństwie do nieklarowanego masła i oleju słonecznikowego ma wyższą temperaturę dymienia. Podobno nie ustępuje niczemu oliwie z oliwek, a jest od niej o wiele tańszy.
W dzieciństwie każdego lata na stole pojawiały się knedle czy to ze śliwkami, a jak miło się szczęście to i z truskawkami. Wykorzystując sezon postanowiłam zrobić takie na dzisiejszy obiad. Ja zamiast przygotowywać panierkę osobno, postanowiłam zapiec ją na knedlach, jest to pracochłonne, jednak mając chwilę można od czasu do czasu zaszaleć w ten sposób. A wszystko to wybornie smakuje w towarzystwie śmietany, albo gęstego jogurtu greckiego...
250 g twarogu
1 jajko
2 łyżki cukru
50 g masła
65 g kaszy manny
80 g mąki pszennej
15 dużych truskawek
Twaróg jajko, cukier i masło miksujemy. Dodajemy kaszę i mąkę i mieszamy łyżką. Odstawiamy do lodówki. Knedle najlepiej formuje się dłońmi oprószonymi mąką. Odkładamy je na ręcznik, wtedy nie przykleją się do blatu i gotujemy około 7 minut od momentu wypłynięcia na niewielkim ogniu. Mi wyszło 15 sztuk. Nie polecam zastępowania dużej truskawki 2 mniejszymi, bo knedle lepi się gorzej.
Panierka:
50 g masła
60 g bułki tartej
1 łyżka cukru (opcjonalnie)
olej rzepakowy do smażenia
Masło i bułkę roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier. Ugotowane knedle obtaczamy w masie i smażymy w rozgrzanym oleju. Po czym poznamy, ze jest on gotowy? Knedle po włożeniu zaczną nam skwierczeć i bulgotać.
Dodatkowo:
truskawki
kubek śmietany
Obowiązek blogowy wypełniony, obowiązek wyborczy też - pora coś obejrzeć. Miłego wieczoru!
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/milion-smakow-truskawek
www.comfortfood.pl
Źródło:http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,341261448,title,Panierowane-knedle-truskawkowe-smazone-w-oleju-rzepakowym,index.html