ßßß Cookit - przepis na Meksykańska strucla drożdżowa z kakaowym nadzieniem

Meksykańska strucla drożdżowa z kakaowym nadzieniem

nazwa

Wykonanie

Banalnie prosta w wykonianiu, nie zajmuje wiele czasu z wyjątkiem czasu wyrastania ciasta. Mięciutka, puszysta, słodka w sam raz z pysznym kakowym nadzieniem i nutą cynamonu. Przepis z bloga Moje ekspresje kulinarne .
Składniki :
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 duże żółtko
1/3 szklanka cukru ( użyłam trzcinowego )
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki lekko ciepłego mleka
1/2 łyżeczki cynamonu
Mleko, łyżeczkę cukru, drożdże łaczymy. Odstaiamy na 10 minut.
Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ma być jednolite, elastyczne i ma odchodzić od ręki. Jesli będzie taka potrzeba to można dodać więcej mleka lub mąki. Ja akurat musiałam dodać więcej mleka.
Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy aż podoi swoją objętość.
Składniki na nadzienie :
1/2 szklanki gorzkiego kakao
6 łyżek miękkiego masła
1/3 szklanki posiekanych migdałów ( użyłam zmielonych )
1/3 szklanki cukru ( u mnie trzcinowy )
2 duże żółtka
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
Ponad to :
4 łyżki roztopionego masła
1/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki nadzienia miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko opruszoną mąką stolnicę. Wałkujemy je na prostokąt o wymiarach ok 25x45 cm. Na ciasto nakładamy nadzienie i rónomiernie rozsmaroujemy po wierzchu zostawiając 1 cm brzegów bez nadzienia. Jeśli masa będzie oprnie się smarować wystarczy metalową łyżkę włożyć na kilka sekund do gorącej wody, wytrzeć do sucha i ponownie rozsmarowywać.
Ciasto zwijamy ściśle rulon jak na roladę. Odwracamy łączeniem do góry. Rozcinamy pośrodku wzdłuż pozostaiajac jeden, dalszy koniec ok 2cm nie rocięty. Wywijamy ciasto z nadzieniem ku górze i zaplatamy zwijając koniec pod spód. Tutaj jest całosć krok po kroku.
Uformowany warkocz układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, przykrywamy i odstawiamy na 35 minut do napuszenia.
Pieczemy 175°C przez 30-35 minut. Jeszcze ciepłą smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/04/Meksykanska-strucla-drozdzowa-z-kakaowym.html