Wykonanie
Banalnie prosta w wykonianiu, nie zajmuje wiele czasu z wyjątkiem czasu wyrastania ciasta. Mięciutka, puszysta, słodka w sam raz z pysznym
kakowym nadzieniem i nutą
cynamonu. Przepis z bloga Moje ekspresje kulinarne .

Składniki :2 i 3/4 szklanki
mąki pszennej1 duże
żółtko1/3 szklanka
cukru ( użyłam trzcinowego )1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego2 i 1/4 łyżeczki
suszonych drożdży1/2 łyżeczki
soli1/2 szklanki lekko ciepłego
mleka1/2 łyżeczki
cynamonuMleko, łyżeczkę
cukru,
drożdże łaczymy. Odstaiamy na 10 minut.Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ma być jednolite, elastyczne i ma odchodzić od ręki. Jesli będzie taka potrzeba to można dodać więcej
mleka lub
mąki. Ja akurat musiałam dodać więcej
mleka.Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy aż podoi swoją objętość.Składniki na nadzienie :1/2 szklanki gorzkiego
kakao6 łyżek miękkiego
masła1/3 szklanki posiekanych
migdałów ( użyłam zmielonych )1/3 szklanki
cukru ( u mnie trzcinowy )2 duże
żółtka1 i 1/2 łyżeczki
cynamonuPonad to :4 łyżki roztopionego
masła1/4 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
cynamonuWszystkie składniki nadzienia miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę.Wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko opruszoną
mąką stolnicę. Wałkujemy je na prostokąt o wymiarach ok 25x45 cm. Na ciasto nakładamy nadzienie i rónomiernie rozsmaroujemy po wierzchu zostawiając 1 cm brzegów bez nadzienia. Jeśli masa będzie oprnie się smarować wystarczy metalową łyżkę włożyć na kilka sekund do gorącej
wody, wytrzeć do sucha i ponownie rozsmarowywać.Ciasto zwijamy ściśle rulon jak na roladę. Odwracamy łączeniem do góry. Rozcinamy pośrodku wzdłuż pozostaiajac jeden, dalszy koniec ok 2cm nie rocięty. Wywijamy ciasto z nadzieniem ku górze i zaplatamy zwijając koniec pod spód. Tutaj jest całosć krok po kroku.Uformowany warkocz układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, przykrywamy i odstawiamy na 35 minut do napuszenia.Pieczemy 175°C przez 30-35 minut. Jeszcze ciepłą smarujemy roztopionym
masłem i posypujemy
cukrem wymieszanym z
cynamonem.Smacznego :)