Wykonanie
Kruchy,
cytrynowy spód z masą o smaku
mleka w proszku i
kokosa. Dla mnie idealne połączenie ale właśnie... trzeba być wielbicielem
mleka w proszku. Nie jest jak typowy mazurek ociekajacy
cukrem i przesadnie słodki. Jest w sam raz a nawet można jeszcze zmniejszyć ilość
cukru jakby komuś widziało się za dużo. Prosty i szybki w przygotowaniu. Przepis z bloga W kuchni Aganiok .

Kruche ciasto :120 g
masła200 g
mąkiszczypta
soli1 rozmącone
jajko2-3 łyżeczki
wody1
żółtkoskórka otarta z 1
cytrynyWszystkie składniki siekamy lub wrzucamy do malaksera. Kiedy osiagnie konsystencję grubej kruszonki wyrabiamy rękoma na jednolita, gładką masę. Krótko ale dokładanie. Masa może być nieco luźna pod koniec wyrabiania, nie ma się co martwić w lodówce dojdzie. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie wałkujemy je i wykładamy formę o wymiarach 25x25 cm lub inną, pamiętając o zrobieniu ok 1 , 5 - 2 cm brzegu, które będzie trzymać nadzienie.Ciasto nakłuwamy widelcem i ponownie wkładamy do lodówki na ok 10 minut. Następnie przykrywamy je pergaminem, obciążamy
fasolą lub
grochem i pieczemy w temp. 180°C przez 20 minut. Kolejno ściągamy papier i
groch, smarujemy rozmąconym
żółtekiem z dodatkiem niewielkiej ilosci
wody i podpiekamy jeszcze 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.Masa :120 ml
mleka100 g
masła40 g
cukru1 i 1/2 szklanki
mleka w proszku2/3 szklanki
wiórków kokosowychPonad to :1 rozmącone
żółtko z odrobiną
wody ( ok 2 łyżeczki
wody )
wiórki kokosoweczekoladaMleko z
cukrem stawiamy na niwielki ogień. Kiedy zacznie się gotować a
cukier całkowicie się rozpuści dodajemy
masło i mieszamy aż się rozpuści. Ściagamy z ognia i wsypujemy stopniowo
mleko w proszku, dobrze mieszając np. trzepaczką,żeby nie powstały grudki. Na koniec wsypujemy
kokos, mieszamy aż całosć dobrze się połączy. Masę wylewamy na upieczony spód, równamy wierzch. Posypujemy wiórkami kokosowymi i startą
czekoladą.Smacznego :)