Wykonanie
Jeśli jeszcze nie wiecie jaką
rybę przygotować na Święta to polecam te kuleczki, które oprócz tego,że są bardzo smaczne to robi się je przynajmniej dzień wcześniej i dosć szybko. Idealne do
napoi wyskokowych, niewątpliwie sprawdzą się na imprezach w formie przekąski czy przystawki w
okrecie karnawału. Przepis z bloga Osiakowe gotowanie .
Składniki na zalewę :1,2 L
wody0,4 L
octu spirytusowego2 średnie
cebule1,5 łyżeczki
cukru8 ziarenek
ziela angielskiego6 ziarenek
pieprzu2 małe
liście laurowe1 płaska łyżeczka
soliNa kulki
rybne :60 dag
filetów z białej ryby20 dag
filetów z kurczaka lub
indyka1
kajzerka namoczona w
mlekusól,
pieprzbułka tartatłuszcz do smażenia
Rybę i piersi płukamy, dobrze odsączamy z
wody. Przepuszczamy przez maszynkę o średnich oczkach razem z odciśniętą z nadmiaru
mleka bułką( ja swoje zmiksowałam blenderem ). Doprawiamy
solą i
pieprzem. Formujemy kulki trochę większe jak
orzech włoski i obtaczamy w
bułce tartej. Jesli będzie problem z formowaniem można dodac trochę
bułki tartej. Kuleczki smażymy na głębokim
oleju na złoty kolor z wszystkich stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Usmażone kuleczki przekładamy do słoika.
Cebulę kroimy w piórka i przekładamy z pozostałymi skłądnikami zalewy do garnka. Całość zagotowujemy, zetswiamy z ognia, zalewamy kuleczki
rybne. Słoik zamykamy i odstawiamy na 12-24 godziny.Smacznego :)