Wykonanie
Niedługo Dzień
Matki i pewnie większość z Was planuje zrobić dla mamy tort albo inny słodki upominek. Mam dla Was fantastyczny przepis na torcik na zimno - nie może nie wyjść. Jest to najlepsze ciasto na zimno jakie do tej
pory robiłam...
Ciasteczkowy spód idealnie współgra z maślanym, nie za słodkim kremem z
kaszy manny. Całości dopełniają
truskawki zalane
galaretką...coś pysznego !!! Przepis z bloga Gotuj z cukiereczkiem .

Składniki na spód :200 g pełnoziarnistych
ciasteczek digestive100 g
masłaCiasteczka kruszymy na pył. Dodajemy roztopione
masło. Mieszamy. Wykładamy spód tortownicy o średnicy ok 22 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do lodówki na 30 minut.Składniki na masę :600 ml
mleka8 łyżek
kaszy manny200 g
masła1 szklanka
cukru pudru1
jajko ( pominęłam, nie jadam jaj na surowo )Ponad to :około 200 g
truskawek100 g
borówek amerykańskich ( opcjonalnie,pominęłam )
galaretka truskawkowaMleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy
kaszę mannę i cały czas mieszając gotujemy ok 10 minut. Odstawiamy do ostygnięcia i stężenia.Do
kaszy dodajemy
cukrem i
masło. Całość miksujemy blenderem na gładką jednolitą masę. Masę wylewamy na spód
ciasteczkowy, równamy.Na wierzchu układamy
truskawki,
borówki.
Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzącej
wody, kiedy ostygnie i zacznie tężeć zalewamy nią
truskawki. Całość wstawiamy na kilka godzin a najlepiej noc do lodówki.Smacznego :)