Wykonanie
Pascha to mój ulubiony deser z dzieciństwa, który robiła babcia zawsze na majowe niedzielne popołudnie. Sernik jest delikatny i smaczny. Próbowałam wielu kombinacji -
owoców kandyzowanych,
orzechów... Jednak nic nie zaspokoiło mojego podniebienia tak jak pascha z
truskawkami !Przepis:* 0,5 l
śmietany (używam typowej wiejskiej, myślę, że "sklepowa" powinna być wysokoprocentowa)* 6
jajek* 2 l
mleka* 30 dkg
masła* 30 dkg
cukru pudru*
truskawki*
galaretka truskawkowa*
biszkopty na spódWykonanie:Tortownice wyłożyć
biszkoptami.
Śmietanę ubić z
jajkami i dodać do gotującego się
mleka mieszając drewnianą łyżką. Gdy zacznie wytrącać się
ser (musi sie zrobić wyraźny
serek i taka mdła
woda) odcedzić go i wystudzić.
Masło utrzeć z
cukrem, dodać wystudzony
ser i utrzeć na jednolitą masę.
Truskawki pokroić i dodać do masy (kroję zawsze na 4 części, przy dużej
truskawce 8). Wyłożyć na
biszkopty i schłodzić.
Galaretkę przygotować wg przepisu i schłodzić, tężejącą wylać na ciasto ( ja wylałam zbyt szybko, i nieco wytrącił się
serek - te białe plamki).