Wybrałam się dziś na pobliskie targowisko i zakupiłam koszyczek truskawek. Większość zjedliśmy od razu, a resztę wykorzystałam do przygotowania truskawkowego torciku z kremem z kaszy manny. Od dawna marzyło mi się przygotowanie kremu do ciasta z kaszy manny lub jaglanej – obecnie jest na to szał w blogosferze. Od dziecka jestem wielbicielką manny, zatem ciacho bardzo mi smakuje. Polecam Wszystkim – nie tylko wielbicielom kaszy.Składniki:600 ml mleka8 łyżek kaszy manny200 g masła1 szklanka cukru pudru1 galaretka truskawkowa500 g truskawek8 podłużnych biszkoptów100 ml mleka do nasączenia biszkoptówWykonanie:Formę do tortownicy (22 cm) wyłożyć biszkoptami namoczonymi w mleku. Kasze manną ugotować na mleku. Kaszę wsypać na gotujące się mleko i gotować, aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, następnie cały czas ucierając, dodawać po jednej łyżce zimnej kaszy. Krem wyłożyć na biszkoptowy spód. Następnie na kremie ułożyć całe truskawki. Galaretkę rozpuścić w 300 ml gorącej wody i gdy zacznie tężeć wylać ją na wierzch tortu. Ciasto schłodzić w lodówce prze około 5 godzin.